Lleida
15/27° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Calvo: "El rei emèrit no fuig de res perquè no està immers en cap causa, simplement decideix sortir del país"La vicepresidenta diu que el govern espanyol va conèixer la carta de Joan Carles I "al mateix temps que tothom"


La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha defensat que "el rei emèrit no fuig de res perquè no està immers en cap causa". "Simplement decideix sortir del país", ha assegurat Calvo aquest dimecres al matí en una atenció als mitjans des d'Astúries. Segons la número dos de l'executiu de Pedro Sánchez, Joan Carles I ja "dona les raons" de la seva marxa a la carta que es va fer pública dilluns a la tarda i les coneixen "tots els espanyols, no només el govern" perquè consten a la missiva. Calvo ha assegurat que l'executiu va conèixer la carta "al mateix temps que tothom, com és lògic" i ha defensat que "cal respectar la decisió d'una relació que s'estableix entre el rei emèrit i el cap d'Estat".

Calvo ha defensat que el govern espanyol "no està més que en el seu treball constitucional" i en "coordinació perfecta" amb Felip VI. La vicepresidenta ha diferenciat la tasca de l'executiu de l'opinió que puguin tenir els partits després de les discrepàncies expressades pels seus socis de coalició d'Unides Podem.

"Els partits poden mantenir les seves posicions i una altra cosa és el compliment de l'ordre constitucional que és impecable per part d'aquest govern i de la prefectura de l'Estat", ha dit. Calvo ha opinat que el govern espanyol "no ha d'impulsar cap iniciativa" i ha argumentat que està "tot bastant clar" en la "carta pública".

La decisió de Joan Carles I "no significa cap canvi" en la monarquia i l'executiu té una relació "impecable" i "fructífera" amb Felip VI, ha remarcat Calvo, que ha dit que és moment que les institucions facin "treball conjunt" després de la pandèmia.

Díaz diu que la imatge de la Casa Reial és "molt dolenta" per a Espanya i que fan falta comportaments "hiperexigents"

La ministra de Treball i diputada d'Unides Podem, Yolanda Díaz, ha afirmat que la imatge que dona la Casa Reial és "molt dolenta" per a Espanya però ha evitat entrar en la polèmica generada entre els socis de coalició per la marxa del rei emèrit. Díaz s'ha remès a l'acord de coalició amb el PSOE i a les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i ha defensat que cada formació té "legítimament" les seves opinions. "Avui la societat espanyola en el segle XXI vol exemplaritat, institucions netes, comportaments que estiguin en nivells hiperexigents. Aquest ha de ser també el comportament que regeixi l'actuació de la Casa Reial. La imatge és molt dolenta per al nostre país", ha dit en roda de premsa.

"Els nivells d'exigència, de transparència, de caràcter ètic de totes les institucions de l'Estat ha de ser igual", ha afirmat des de les illes Canàries, i ha dit que quan això falla en una institució "fa mal a totes".

Díaz ha afirmat que com a titular de Treball seguirà treballant per donar "protecció social" i una "imatge de certesa i serenitat" davant "la crisi econòmica més gran que hem tingut en més d'un segle". "El govern no es distraurà i seguirà compromès amb el seu poble", ha afirmat.

Obre la porta a prorrogar ERTO

La ministra de Treball ha tornat a obrir la porta a allargar els ERTO per a alguns sectors concrets. "El compromís del govern és que els sectors que ho necessitin comptaran amb aquesta protecció. Els tenim ben localitzats", ha dit, i ha remarcat que "no tindria sentit haver fet aquest gran disseny per deixar-lo caure en els moments més determinants". 

"Entrem en un trimestre molt important", ha afirmat, i ha enviat un missatge de "tranquil·litat". Díaz ha dit que la comissió tripartida abordarà la qüestió en una reunió els pròxims dies i no ha aclarit quant de temps estaria disposat a allargar els ERTO el govern espanyol.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats