Lleida
5-15° C (pluja)
97% 26 km/h


Batalla campal pels carrers de Lleida, amb vuit detingutsUn grup de violents manté durs enfrontaments amb els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional


Lleida va tornar a viure ahir una complicada jornada de protesta per la sentència contra els presos polítics catalans, que va començar amb un acte pacífic de l’ACN i Òmnium però que va acabar amb forts enfrontaments policia i un grup d’incontrolats.

Quan l’ANC i Òmnium va donar per finalitzar el seu acte, que va ser totalment pacífic, les protestes davant de la Subdelegació es van intensificar, amb la mateixa dinàmica que el dia anterior; intent d’arrencar el cordó de tanques de seguretat, llançament de tot tipus d’objectes -llaunes, espelmes, pedres, petards o vidres- o la crema d’una bandera espanyola. 

Els Mossos d’Esquadra van avisar fins a quatre vegades que si no deixaven de tirar objectes hi hauria una intervenció policial, però els manifestants, que semblaven força més organitzats que abans d’ahir, van mantenir la seva actitud i la primera càrrega no es va fer esperar massa, des de la Subdelegació fins al Pont Vell. Al contrari que el dilluns, però, els grups violents es van anar aplegant en petits grups que es van dispersar per diferents zones de la ciutat, des del barri de Cappont, al Carrer Major, Avinguda del Segre, Avinguda Balmes, Pau Casals, Riu  Ebre i carrer Bruc, fet que va obligar a la Policia Nacional, que fins llavors estava en segona línia, a participar de manera activa en les càrregues.

Tota l’Avinguda Blondel va convertir-se aviat en un camp de batalla, amb els manifestants bolcant a sobre de la calçada dels carrers i calant foc als contenidors que anaven trobant pel camí, mentre les dotacions policials anaven d’un lloc a l’altre intentant frenar –fent ús dels vehicles a molta velocitat i amb alguns bales de foam– uns grups violents que a Blondel, a l’alçada de la passarel·la de Cappont, van muntar una barricada amb dos contenidors incendiats i van apedregar una franquícia de l’Eix Comercial, que va acabar amb el davant l’aparador incendiat, i una oficina d’una entitat bancària. Els incidents van continuar durant hores per un ampli perímetre de la ciutat.

La nit va deixar un balanç amb una desena de ferits, entre ells un Mossos d’Esquadra que va trencar-se un braç o una periodista de l’Agència Catalana de Notícies (ACN), que va rebre un l’impacte d’un objecte desconegut a la cama de procedència indeterminada i va haver de ser traslladada a un centre mèdic per rebre punts de sutura després de ser atesa pels serveis sanitaris al mateix lloc dels fets. En el moment de tancar aquesta edició, quan la situació ja semblava més controlada, ja es comptabilitzaven vuit detinguts per desordres públics.

A la resta de capitals i ciutats catalanes també es van produir forts aldarulls i enfrontaments entre la policia i els manifestants.

 

Comunicat de Moncloa 

Moncloa va fer un comunicat en què va condemnar la “violència generalitzada” a les protestes de la nit a diverses ciutats de Catalunya i va avisar que garantirà la “seguretat i la convivència” amb “fermesa, proporcionalitat i unitat”. “No estem davant un moviment ciutadà pacífic sinó coordinat per grups que utilitzen la violència al carrer per trencar la convivència a Catalunya”, deia Moncloa en un comunicat. L’executiu de Pedro Sánchez va lamentar que “una minoria està volent imposar la violència als carrers de les ciutats catalanes” i va expressar “reconeixement” cap a la feina dels cossos de seguretat i ha valorat “de forma molt positiva la coordinació” entre Mossos i la policia espanyola.

 

Espelmes per la llibertat

La jornada de protestes a Lleida per la sentència dictada per la justícia espanyola contra els presos polítics catalans va començar amb un multitudinari acte pacífic amb unes 6.000 persones.

Des de les 7 de la tarda, la gent es va anar concentrant al Pont Vell per assistir a l’asseguda amb espelmes convocada per l’ANC i Omnium Cultural i que se celebrava al davant de la subdelegació del Govern, fins a arribar a unes 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. 

Un cop allà, va començar l’acte amb càntics a favor de la independència, en contra dels cossos policials i la justícia espanyola i demanant la llibertat dels condemnats, i va continuar amb la lectura de cartes escrites per la majoria de presos polítics, entre ells Josep Rull, Dolors Bassa o Oriol Junqueras, que va arrencar els aplaudiments de tots els assistents, que van mantenir una actitud pacífica acompanyada per música. 

Ferida a la cama una periodista de l’ACN mentre cobria els enfrontaments a Lleida

La periodista de la delegació de Ponent de l’Agència Catalana de Notícies (ACN) Laura Cortès ha resultat ferida en una cama aquest vespre mentre cobria els enfrontaments entre la policia i els manifestants als voltants de la subdelegació del govern espanyol a Lleida. La periodista ha rebut l’impacte d’un objecte desconegut de procedència encara indeterminada. Cortès ha estat traslladada a un centre mèdic per rebre punts de sutura després que l’hagin atès els serveis sanitaris al mateix lloc dels fets. Els Mossos d'Esquadra han actuat després que un grup de manifestants hagin llançat diversos objectes a la línia policial que protegia l'edifici, com pedres, ampolles de vidre o llaunes.

Els fets han passat durant els enfrontaments i les càrregues policials davant de la subdelegació del govern espanyol a Lleida. Els Mossos d'Esquadra han carregat com a resposta a un grup de manifestants que han llançat diversos objectes a la línia policial que protegia l'edifici, com pedres, ampolles de vidre o llaunes. Els enfrontaments s'han produït un cop s'ha acabat la seguda davant de la subdelegació convocada per l'ANC i Òmnium Cultural en la qual han participat unes 6.000 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana. A la zona on hi ha hagut els enfrontaments s'hi poden veure vidres, contenidors i una parada d'autobús trencats. Els Mossos han fet ús dels vehicles per dispersar els manifestants i han disparats alguns projectils de foam.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats