Lleida
2/8° C (núvols)
97% 26 km/hCeláa defensa que es negociï amb ERC i JxCat: "No volem dependre d'ells però això no vol dir que no hi parlem"La portaveu de l'executiu diu que cal treballar per recuperar la "confiança" perduda amb Podem


La ministra portaveu en funcions, Isabel Celáa, ha defensat que el president i líder del PSOE, Pedro Sánchez, hagi dit que parlaran amb les forces "nacionalistes catalanes" per aconseguir sumar-los a l'acord progressista. La ministra referma que no volen constituir un govern que "depengui dels independentistes" i que és per això, precisament, que insisteixen a Cs i PP perquè s'abstinguin. Però que això no vol dir que no hi puguin mantenir contacte, com va passar durant la primera ronda per a la investidura de juliol. "No volem dependre d'ells però això no vol dir que no hi parlem", ha manifestat.

Fonts properes a Sánchez, però, apunten que no seria el president qui es reunís amb ERC i JxCat i es repartirien entre Adriana Lastra i José Luís Ábalos. D'altra banda, Celáa ha rebaixat la tensió amb Podem i ha parlat de "llaurar per recuperar la confiança" i ha insistit que el programa que li exposaran ha de poder rebre "esmenes" de la formació de Pablo Iglesias.

La ministra portaveu ha detallat que a finals d'agost el president en funcions anirà "combinant" més trobades amb col·lectius de la societat civil que li han demanat reunir-s'hi i iniciarà els primers contactes amb partits. La intenció de Sánchez és reunir-se personalment amb els líders de Podem, Cs (tot i que el partit ja ha dit que Rivera no pensa assistir) i PP. En el primer cas, per aconseguir el vot positiu i en el cas dels partits de la dreta per intentar l'abstenció. També està previst que es reuneixi amb el president del PNB. La resta de reunions amb els altres grups –inclosos ERC i JxCat- es farien seguint la mateixa fórmula del primer intent d'investidura i les protagonitzarien pesos pesants del partit com Adriana Lastra o José Luís Ábalos. 

Tanmateix, Celáa no ha volgut entrar en detalls i ha dit, citant Antonio Machado, que faran camí al caminar. "El president ja ha dit que es parlarà amb tots", ha afirmat, sense concretar qui ho farà. La portaveu insisteix que reunir-se amb les forces independentistes no varia l'objectiu del PSOE de no "dependre" d'ells ni per a la investidura ni per al govern. 

I ha apel·lat a Cs i PP perquè si s'abstenen permeten que els propòsits del PSOE es compleixin. "No es tracta de regalar-li a Sánchez un govern sinó de donar-li a Espanya el que necessita i el que els espanyols van decidir: que el PSOE lideri les institucions", ha defensat. 

També ha dit que esperen que la situació es pugui desencallar al setembre i que hi hagi govern quan abans millor, dient que s'esperen "qüestions difícils a la tardor" en una referència velada a la sentència del procés. "Cridem a la responsabilitat de tots, aconseguir un acord al setembre serà més interessant i senzill", ha dit. 

"Llaurar la confiança"

Després de dies d'intercanvis de retrets amb Podem i de que el mateix Sánchez reconegués que la desconfiança és "recíproca", Celáa ha intentat calmar els ànims i ha apel·lat a recuperar la confiança. "Cal llaurar la confiança, si s'ha perdut és precís recuperar-la perquè és un dels valors més difícil de recuperar però tenim l'obligació de recuperar la confiança", ha dit sense citar a la formació de Pablo Iglesias. 

Celáa ha insistit en la voluntat d'acord especialment amb Podem i ha defensat que el programa que li presentaran serà "obert" i que estan disposats a què Podem "l'esmeni" i incorpori canvis. "No ha resultat satisfactòria la formula de coalició i estem en aquesta altra perquè el país necessita programa progressista i, per tant, hem de sustentar-lo entre els progressistes", ha demanat. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats