Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


“Confiem que no hi hagi un altre rebrot que ens faci perdre la temporada de rebaixes d’estiu”Els comerciants lleidatans descarten poder pal·liar les pèrdues provocades pel confinament amb els descomptes d’enguany


Els comerços es preparen per una campanya d’estiu amb un futur incert a causa dels possibles rebrots, però confien que amb descomptes d’entre el 50 i el 60 per cent es pugui revertir minimament la situació actual.

Amb l’arribada de la calor i amb el mes de juliol a les portes, els comerciants de la demarcació de Lleida es preparen per una nova campanya de rebaixes d’estiu, enguany marcada per la persistent presència de la Covid-19.

Els propietaris i gerents de les botigues confien que “les ganes de comprar” sigui més grans que “la por a contagiar-se” i que, així com les terrasses de Lleida ciutat s’omplen cada dia des del desconfinament, també ho facin les botigues a partir d’aquest u de juliol, quan la majoria començaran a aplicar els seus descomptes, els quals aniran del 50 al 60 per cent de mitjana, segons la Federació Provincial d’Empresaris del Comerç de Lleida (FECOM).

El president de l’Associació de Comerciants de la Zona Alta de Lleida, Josep Bellera, veu amb “molta incertesa” aquesta nova campanya de rebaixes: “El mes de juny ha anat millor del que esperàvem després de més de dos mesos sense ingressos, però si hi hagués un rebrot i tornéssim al confinament de seguida perdríem tot el que podríem guanyar”.

Per la seva part, els locals de l’Eix Comercial també comparteixen aquesta “incertesa”, però esperen l’arribada del juliol i les rebaixes amb “optimisme, després de mesos molt durs”. Així ho explica el president de l’Associació de Comerciants de l’Eix, Llorenç González, el qual explica que les rebaixes seran una oportunitat “per donar sortida a tot el producte que es va quedar estancat a les nostres botigues”. Segons Josep Bellera, a la Zona Alta la majoria de comerços “aplicaran forts descomptes a tot l’estoc que no hem pogut vendre aquests mesos, però el producte d’alta gama o el de temporada és probable que es mantingui a un preu similar, ja que també hem ens hem de recuperar d’una època de zero ingressos”.

En aquesta mateixa línia so-bre les conseqüències del confinament, la secretaria general de FECOM Lleida, Maria Rosa Armengol, considera que “serà molt difícil poder pal·liar les pèrdues dels darrers mesos d’aquí a finals d’any i més tenint en compte les males previsions de cara a la tardor, que es quan es preveu que pugi l’atur i hi hagi un possible rebrot. Tant a l’Eix com a la Zona Alta tampoc preveuen revertir les pèrdues generades pel confinament i, segons Josep Bellera: “calculem que perdrem al voltant del 15 o el 20 per cent de la recaptació anual, sempre que no ens tornin a confinar”.

De fet, segons un estudi del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya, els comerços catalans han deixat de facturar més de cinc mil milions d’euros des de l’inici de la crisi sanitària.

Al dèficit provocat pels mesos d’aturada, els propietaris de les botigues han hagut de sumar-hi altres despeses com la compra d’EPIS pels treballadors, la instal· lació de dispensadors de gel o a la readaptació dels espais per tal d’evitar aglomeracions. Tot i que en molts casos és una despesa “important”, des de la FECOM es mostren satisfets per “l’alt nivell d’implicació de tots els comerciants a l’hora de respectar les mesures sanitàries, ja que entenem que el primer és la salut i és una inversió necessària: si evitem contagis podrem seguir oberts”. Pel que fa a la clientela, tant els comerciants de l’Eix, com els de la Zona Alta, coincideixen a dir que “hi ha de tot”, però que la majoria de persones duen mascareta i respecten les distàncies.

La setmana passada, algunes grans superfícies o cadenes de roba ja van començar a fer grans descomptes. En declaracions a LA MAÑANA, Josep Bellera va lamentar aquest avançament: “Ells treballen amb marges de benefi· cis molt petits i tenen la capacitat de baixar els preus a uns nivells que nosaltres no podem assumir”. D’altra banda, Bellera també creu que la situació actual pot acabar esdeveniment una oportunitat pel petit i mitjà comerç: “Els mesos vinents la gent voldrà fugir de les aglomeracions i des de l’inici de la pandèmia s’esta po· sant en valor el tracte de tu a tu i la cura que el client trobarà als petits comerços”. Amb ell també hi coincideix la secretaria gene· ral de FECOM, la qual també creu que “els petits i mitjans comerços han fet molts esforços per ade· quar les seves botigues i el cient ho aprecia”.

ERTO FINS AL SETEMBRE

Tant les associacions de comer· ciants lleidatanes, com la FECOM, s’han mostrat “alleugerats” per la decisió del govern central de pror· rogar els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre.

La secretaria general de FECOM, Maria Rosa Armengol creu que el fet que es pugui ma tenir els ERTO uns mesos més “permet a les empreses no haver de fer front a una despesa de ma d’obra ara mateix inassequible”. Així i tot, els comerciants també alerten d’altres conseqüències negatives d’aquesta prorroga: “Si les famílies estan en ERTO, el seu poder adquisitiu es veu disminuït i això afecta a les compres”, reconeix Llorenç González.

FECOM també ha demanat més mesures i ajudes al govern de Pedro Sánchez i a la Unió Europea per tal de fomentar la con· tractació i alleugerir les despeses de les empreses comercials: “Amb els crèdits ICO no n’hi ha prou, s’ha d’ajudar al finançament dels empresaris i intentar que no aug· menti el seu deute” explicava a LA MAÑANA Maria Rosa Armengol. Pel que fa a la contractació que es produïa els altres anys en aquestes dates, per tal de fer front al augment de la demanda durant la campanya d’estiu, Josep Bellera creu que “aquest any ai· xò no passarà” i en el cas de necessitar ma d’obra, les empreses “optaran per recuperar als treballadors que tenim en ERTO, però progressivament”.

El retorn als seus llocs de treball també dependrà de la bona rebuda que tinguin aquestes rebaixes entre la clientela i, sobre· tot, que aquesta tingui llibertat de moviment per sortir de compres.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats