Lleida
17/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Corinna declara que Joan Carles I li va transferir els 64,8 milions “per gratitud”Declara a la justícia suïssa que els diners venien d’una donació del rei Abdul·là a favor del monarca espanyol


La suposada examant del rei emèrit Joan Carles, Corinna Larsen, va declarar davant un fiscal suís que els 64,8 milions d’euros que el jutge li va transferir a un compte, segons ella, com “regal” i “gratitud”, procedien al seu torn d’una donació al monarca del ja mort rei Abdul·là de l’Aràbia Saudita. Així ho va dir el 19 de desembre de 2018 a la seva declaració, que va publicar aquest diumenge El País, davant el fiscal Yves Bertossa, que la investiga ajuntament amb els gestors de comptes a Suïssa Arturo Fasana i l’advocat Dante Canónica per un delicte agreujat de blanqueig de capitals.

A Espanya, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha assumit la investigació que dirigia Anticorrupció sobre el presumpte cobrament de comissions per l’adjudicació en 2011 de l’AVE a la Meca (Aràbia Saudita), en comprovar que podria estar involucrat el rei emèrit, que és aforat i la seva inviolabilitat fins que va deixar de ser rei el 2014 impedeix que se li pugui investigar per fets ocorreguts durant el seu mandat, encara que sí posteriors.

En la seva declaració al fiscal, Larsen va afirmar que la donació es devia a la “gratitud” i “amor” del rei ja que ell “se sentia una mica culpable” pel que li havia passat a Mònaco –Corinna afirma que el 2012 va ser segrestada pels serveis secrets espanyols al seu apartament, incident que va ser negat en el seu dia per l’exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Félix Sanz Roldán–.

També al fet que “tenia encara l’esperança de poder recuperar-me”, segons va exposar finalment Larsen per justificar la milionària donació.

Com a intermediari en la transferència d’aquests actius des de la fundació panamenya Lucum, vinculada a el rei emèrit, figura Dante Canónica, a qui Larsen, segons ella mateixa va afirmar, no va preguntar sobre l’origen dels diners, encara que després “en les converses amb el banc (suís) Gonet o amb Canónica se’m va explicar que venia d’una donació del rei Abdul·là a favor de Joan Carles I”. “No em van explicar la raó d’aquesta donació, però es tracta d’una pràctica corrent entre reis, concretament a l’Orient Mitjà. Joan Carles I no m’havia parlat d’això prèviament. Era molt discret pel que fa a l’estat de les seves finances”, va manifestar.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats