Lleida
3/17° C (sol)
97% 26 km/hCuixart defensa el dret a seguir protestant i alerta que d'aquest judici "depèn la qualitat democràtica de l'Estat"El president d'Òmnium diu que no es penedeix de res, que ho tornaria a fer i que "no renuncia" a la condició de "pres polític"


El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha defensat el dret de continuar protestant i de lluitar pel dret d'autodeterminació. "Si la violència policial no va poder amb milers de persones l'1-O, algú creu que una sentència farà que els catalans deixin de lluitar pel dret d'autodeterminació?", s'ha preguntat Cuixart, que creu que els catalans ho "tornarem a fer, serenament i pacíficament". A més, ha alertat que de la sentència en depèn "la qualitat democràtica de l'Estat" perquè, segons Cuixart, es jutgen drets fonamentals que són igual "a Barcelona que a Madrid". Per això, ha fet una crida a "la mobilització permanent" i al dret a protestar, un retret que durant tot el judici li ha fet la fiscalia per haver-ho fet també el 20-S. Cuixart ha reconegut que no es penedeix de res i que ho tornaria a fer.

Com ja va fer en l'interrogatori inicial, ha dit que la seva prioritat no és sortir de la presó –tot i considerar-la "il·legítim"- sinó "lluitar per avançar en la resolució del conflicte polític". "No renuncio a la meva condició de pres polític", ha dit. Però ha enviat un missatge d'esperança, i ha dit que està convençut que Catalunya "no caurà en la frustració". També ha tingut un record per als seus fills i ha dit que treballarà perquè visquin en "un país millor i més lliure, això ens unifica a tots els sers humans". 

Manté la crida a la "mobilització permanent"

També seguint l'estela de tota l'estratègia de la seva defensa, ha afirmat que el que està en qüestió són drets fonamentals de manifestació i reunió i de llibertat d'expressió. I ha reconegut que el 20-S va fer crides a la "mobilització permanent". "Clar que sí, i ho torno a fer", ha dit, pronunciant en català: "Catalans, catalanes, mobilització permanent, cívica, que sempre sigui aquesta la nostra voluntat de millora de la societat". Segons Cuixart, la seva actuació no mereix "cap retret penal" i considera que, si és així, "anem malament en aquest país". 

I ha defensat també el dret d'autodeterminació. "És la lluita del segle XXI de ciutadans que no volen renunciar a què el país decideixi el futur", ha manifestat. 

També ha fet una crida a la concòrdia dels "pobles d'Espanya" i ha dit que es nega a "odiar" ningú. "Estem obsessionats en buscar un enemic", ha lamentat. També ha defensat la desobediència civil per protestar contra els poders de l'Estat i ha dit que el problema que té la societat és, precisament, el contrari: l'obediència civil. I ha citat problemes com l'ecologisme o la crisi migratòria. 

Cuixart també ha tingut paraules per a l'acusació "franquista" de Vox, i ha dit que està en "connivència" amb el govern del PSOE a través de l'acusació de l'advocacia de l'Estat. I ha denunciat que l'extrema dreta estigui "acusant els demòcrates que amb més o menys encerts defensem la democràcia que compartim entre tots". 

Crítiques al rei 

El president d'Òmnium també s'ha referit al discurs del rei el 3 d'octubre i ha dit que va ser un discurs "d'enorme decepció". "El rei va renunciar al paper de concòrdia i va perdre l'oportunitat de denunciar la brutalitat policial", ha afirmat. 

Per contra, ha dit que es va "alegrar" quan va escoltar en l'informe final el fiscal Jaime Moreno parlar dels 1.000 ferits que van votar l'1-O. "Ja era hora que reconeguin també els ferits, és un exercici de responsabilitat de la fiscalia", ha afirmat. 

Òmnium, després de l'al·legat de Cuixart: "Manifestar-nos. Expressar. Mobilitzar-nos. Votar. Ho tornarem a fer"

Un miler de persones ha seguit l'al·legat final del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, davant el monument de l'Arc de Triomf (Barcelona), aquest dimecres a la tarda. Des de les 16 hores, desenes de persones s'han anat reunint al passeig Lluís Companys davant una pantalla gegant que ha instal·lat l'entitat cultural. Un cop ha clos la intervenció del seu president, Òmnium ha desplegat una pancarta per remarcar la posició de Cuixart: "Manifestar-nos. Expressar. Mobilitzar-nos. Votar. Ho tornarem a fer". A la convocatòria hi ha assistit l'alcaldable d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, el diputat parlamentari de la CUP-CC Carles Riera i l'exregidora i exdiputada cupaire Eulàlia Reguant.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats