Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Cuixart i Sànchez compleixen tres anys de presó "de lluita i resistència"Òmnium i ANC denuncien avui la "repressió" contra el seus líders a la tardor del 2017


Avui es compleixen tres anys de la presó del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'exlíder de l'ANC i ara secretari general de JxCat, Jordi Sànchez. Des de Twitter, Cuixart destaca que han estat tres anys "de lluita i resistència". "Ho tornarem a fer i ho farem junts, sense deixar-nos ningú pel camí. Des de la trinxera de la cel·la gràcies per ser-hi i no defalliu", afegeix. Aquest divendres Òmnium i ANC organitzen actes separats per denunciar la "repressió" dels seus líders. Cuixart i Sànchez van ser condemnats a 9 anys de presó i 9 anys d'inhabilitació absoluta pel delicte de sedició. El Tribunal Suprem els acusa de dificultar l'actuació judicial del 20 de setembre del 2017 al Departament d'Economia en el marc de l'1-O.

Per la seva banda, Jordi Sánchez ha definit el temps que porta a la presó com "tres anys de resistència, esperança i lluita contra la injustícia". "La vostra dignitat i determinació dona força per seguir compromès incansablement fins a la independència", ha continuat en una piulada des del seu compte de Twitter aquest divendres.

Òmnium organitza una "instal·lació simbòlica" per denunciar les 2.850 persones represaliades a Catalunya quan es compleixen 3 anys de l’empresonament de Cuixart i Sànchez. Serà a les 12 hores a la plaça de Catalunya.

I per la seva banda, l'ANC ha organitzat "columnes de vehicles" que confluiran a la presó de Lledoners, on es troben presos Cuixart i Sànchez. Set columnes, que surten de l'Aldea, Barcelona, La Jonquera, Lleida, Puigcerdà, Tremp i Vic, es preveu que arribin al centre penitenciari entre les 18 h i les 19h, de manera esglaonada.

Cuixart enviarà una carta a Pedro Sánchez per reclamar l'amnistia com el primer pas per començar a resoldre el conflicte

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, enviarà una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per reclamar l'amnistia com el primer pas per començar a resoldre el conflicte polític. L'entitat ha denunciat el tercer aniversari "trist, lamentable i vergonyós" de l'empresonament de Cuixart, i també de Jordi Sànchez, i ha recordat els "2.800 represaliats" amb una instal·lació a plaça Catalunya. L'acció simula diverses cel·les, on els barrots són bolígrafs, que empresonen fotografies de "represaliats", i s'emplaça els ciutadans a retirar un bolígraf per signar la carta que es farà arribar a la Moncloa.

A la carta, Cuixart assenyala que "una amnistia que posi el comptador a zero és fonamental". Argumenta que és una via que preveu la Constitució espanyola i que també és políticament possible -"per ser aprovada requereix la mateixa majoria parlamentària que l'ha fet a vostè president", li recorda. "Abandoni la por i faci aquest pas decisiu per afrontar d'una vegada per totes un diàleg sense condicions i una negociació honesta per resoldre el conflicte", escriu el líder d'Òmnium.

A la missiva, Cuixart insisteix que amb l'amnistia l'Estat té "l'oportunitat de reconèixer aqusta injustícia col·lectiva de reparar el dany a les víctimes i d'establir les mesures oportunes per restablir els drets humans". També garanteix que el moviment independentista no renunciarà a l'exercici dels seus drets, a lluitar per la llibertat del país per vies democràtiques i a continuar denunciant la repressió.

Òmnium ha instal·lat entre les fonts bessones de plaça Catalunya una instal·lació amb fotos dels presos independentistes, exiliats o altres "represaliats", com Roger Español o Tamara Carrasco. Inspirada en una instal·lació de Human Right Watch a Nova York per alliberar els presos polítics de Myanmar del 2010, les imatges es veuen entretallades per uns barrots, que són bolígrafs, i simulen cel·les de la presó. S'emplaça a tothom que n'agafi un i l'utilitzi per signar la petició de la carta de Cuixart a Sánchez.

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha reclamat a Sánchez "que sigui valent i tiri endavant amb l'amnistia" perquè és "l'única solució possible". I és que, a diferència de l'indult -que el govern espanyol està tramitant- i la reforma del Codi Penal del delicte de sedició, l'amnistia serviria "a tots els represaliats", i no només als líders polítics empresonats. Mauri ha insistit que l'amnistia seria només un "primer pas", ja que la solució passa, diu l'entitat, pel lliure exercici de l'autodeterminació.

Quan fa tres anys que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart estan empresonats, Mauri ha denunciat la "vergonya" que suposa i ha criticat que, després de tot aquest temps, "la repressió no s'ha acabat ni s'ha aturat".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats