Lleida
3/17° C (sol)
97% 26 km/hDescobreixen una nova manera de predir malalties cardiovascularsLa presència d'una proteïna incrementa el risc de presentar una malaltia del cor


L'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Sant Pau ha descobert la importància del biomarcador sLRP1 en la pràctica clínica per predir "amb molta antelació" el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, com infarts de miocardi, en persones que no presenten cap símptoma previ.

Segons ha informat l'Institut en un comunicat, el projecte, en el qual també han participat doctors de l'Institut Hospital del Mar Investigacions Mèdiques (IMIM), s'ha realitzat en el marc de l'estudi Registre Gironí del Cor, que segueix a més de 11.000 persones de la província de Girona des de fa més de 15 anys.

Fins ara, estudis previs havien constatat que la presència del biomarcador sLRP1 estava relacionada amb l'acceleració del procés de l'aterosclerosi, un mecanisme que explica les malalties més greus del cor, amb major cúmul de colesterol i inflació a la paret de les artèries.

Amb aquest nou projecte, els investigadors han demostrat que per cada increment en una unitat del SLRP1 en sang, el risc de presentar una malaltia del cor augmenta un 40%.

"Aquest increment és independent dels altres factors de risc com el colesterol, el tabac, la hipertensió arterial i la diabetis, de manera que aquest biomarcador aporta informació nova i complementària a la que ja coneixem en l'actualitat", ha afirmat el doctor Jaume Marrugar, de l'IMIM.

L'estudi ha estat finançat amb ajudes del Pla Estratègic de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya, la Fundació La Marató TV3 i el CIBER Malalties Cardiovasculars de l'Institut de Salut Carlos III.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats