Lleida
6/18° C (núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Detectada a Lleida una xinxa agressiva que danya cultius i arbres fruitersL'insecte es va localitzar a finals de 2019 al polígon del Segre


La xinxa bernat marbrejat es va detectar a finals del 2019 al Polígon Industrial El Segre de Lleida. Es tracta d'un insecte invasor agressiu, que causa desperfectes en els arbres fruiters.

Localitzada per primera vegada a finals de l'any 2016 a Girona, la xinxa bernat marbrejat (Halyomorpha Halys) ja està present a les quatre províncies catalanes. És un insecte que causa desperfectes en alguns cultius com els fruiters (presseguer, perera i pomera), l'olivera o els conreus extensius (blat de moro o soja), amb les conseqüents pèrdues econòmiques per als agricultors i el canvi considerable en el sistema de maneig de els cultius.

"A Lleida ens trobem en l'inici d'aquesta plaga, ara els insectes estan hivernant a les cases o construccions agrícoles i fins a la primavera no es preveu que surtin del seu amagatall, es reprodueixin amb rapidesa i actuïn succionant els sucs de les plantes", va apuntar ahir la investigadora de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Lucía Adriana Escudero.

El problema d'aquests insectes és que s'estenen molt ràpidament pel territori, ja que s'amaguen en els cotxes i els camions i per això és lògic que apareguessin al polígon industrial.

La investigadora va deixar ben clar que "no representa cap perill per a la salut de les persones ni dels animals" i va demanar la col·laboració ciutadana per poder controlar l'aparició dels insectes i, si pot ser, deixar una població el més baixa possible. En aquest sentit, va anunciar que s'ha posat en marxa el projecte de Ciència ciutadana anomenat "HhWanted", que està dins de la plataforma Natusfera, que és impulsat per l'IRTA, la Universitat de Barcelona (UB) i el Departament d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya.

A través de la pàgina web natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted els ciutadans poden avisar quan trobin l'insecte, pujar una foto juntament amb les dades del lloc on s'ha trobat i matar-lo, ja sigui aixafant-lo o xuclant-lo amb una aspiradora i després ofegant-lo amb aigua i sabó en un pot o galleda.

Experts de l'IRTA o de la Universitat de Barcelona analitzaran cada fotografia i contestaran als ciutadans sobre si es tracta de l'espècie invasora o d'altres espècies autòctones a les que s'assembla i que no són perilloses.

La UB i el Departament d'Agricultura estan preparant un dossier complet sobra la plaga en el conjunt de Catalunya, que estarà disponible a la pàgina web de DARP. El país més afectat a Europa és Itàlia i s'estima que en el 2019 els danys en la producció de pereres s'acosten als 250 milions d'euros, tant en la indústria de la fruita com en la processadora.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats