Lleida
5/13° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Domingo assumeix ara la seva responsabilitat per assetjament "provat", segons una investigacióEl tenor demana en un comunicat perdó "pel dolor causat" a totes les dones que l'han acusat.


Plácido Domingo va fer insinuacions sexuals i va coquetejar dins i fora de la feina, "un comportament inadequat" que el sindicat d'òpera dels EUA considera "provat" arran de la investigació que ha realitzat, unes "accions" sobre les que l'artista ha assumit, avui també, la seva responsabilitat.

El madrileny, que el 21 de gener passat va complir 79 anys, feia públic aquest matí un comunicat remès a EFE en què acceptava "tota la responsabilitat" de les seves accions.

Poc després es coneixia l'informe de l'American Guild of Music Artists (AGMA), el sindicat d'artistes musicals dels Estats Units, iniciat el passat 6 de setembre, que "confirmava" les denúncies d'una vintena de dones contra el cantant madrileny.

"El senyor Domingo va tenir, de fet, activitat inapropiada que va des coquetejos fins insinuacions sexuals dins i fora de lloc de treball", indica el sindicat en el comunicat a què ha tingut accés EFE.

El passat 13 d'agost, nou dones de forma anònima, excepte una, van assegurar en declaracions a l'agència de notícies nord-americana AP que Domingo les havia assetjat sexualment en la dècada dels 80, a les quals es van sumar altres 11 -deu d'elles també sense identificar-se- el 5 de setembre.

AGMA assenyala en el seu comunicat d'avui que "molts dels testimonis" han "justificat" amb la seva por de ser "represaliats" el fet de no haver denunciat el que ha passat abans i afegeix que el seu consell de govern ha acceptat tots els fets de l'informe i que prendran "les accions apropiades".

La investigació del sindicat se suma a la que va activar també després de les denúncies, i de la qual encara no es coneixen els resultats, l'Òpera de Los Angeles, de la qual Domingo va ser el seu director artístic des de 2003 fins al passat 2 d'octubre, quan decidir dimitir per "no fer mal a la institució".

Des que es van publicar les denúncies, que no s'han substanciat fins ara en un jutjat, els teatres dels Estats Units van ser anul·lant totes les actuacions, que només s'han mantingut fora d'aquest país.

El tenor assenyala en el seu comunicat d'avui que accepta "tota la responsabilitat" de les seves accions, després de "diversos mesos" de reflexió, i demana perdó "pel dolor causat" a totes les dones que l'han acusat.

"M'he pres un temps durant els últims mesos per reflexionar sobre les acusacions que diverses companyes han fet en contra meva. Respecte que aquestes dones finalment se sentissin prou còmodes per parlar i vull que sàpiguen que realment lamento el dolor que els vaig causar. Estic d'acord amb tota la responsabilitat de les meves accions", afirma.

En un primer comunicat, a l'agost, el madrileny assegurava que sempre havia cregut que eren relacions "consensuades i benvingudes", que els testimonis es referien a "trenta anys enrere" i que eren "profundament preocupants i inexactes".

"Ara" entén que "algunes dones poden haver temut expressar-se de forma honesta per la preocupació que les seves carreres es veurien afectades negativament".

"Si bé aquesta mai va ser la meva intenció, ningú ha de sentir-se d'aquesta manera", afegeix l'artista, que es declara "compromès" a que hi hagi un "canvi positiu en la indústria de l'òpera perquè ningú més tingui aquesta mateixa experiència".

"És el meu fervent desig que el resultat serà un lloc de treball més segur per a tots en la indústria de l'òpera, i espero que el meu exemple en el futur animi a altres a seguir-lo", afegeix.

Els teatres europeus mantenen, de moment, les actuacions de Domingo, que té actuacions previstes a Espanya en el mes de maig al Festival d'Úbeda, al Teatre de la Zarzuela i al Teatro Real

El Reial -on està anunciat a partir d'el 9 de maig amb "La Traviata" - i la Sarsuela -el 14 de maig- han declinat fer manifestacions de moment.

La Staastoper d'Hamburg manté la seva participació a "Simon Boccanegra" a partir d'el 22 d'abril, segons ha dit aquest matí a EFE el seu responsable de premsa, Michael Bellgardt.

Altres actuacions anunciades a l'abril són a Lucerna (Suïssa), a Minsk (República de Bielorússia) i a Moscou.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats