Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Editen la primera guia d’ocells de Ponent per donar a conèixer les espècies més característiquesConté 70 dibuixos de les aus dels espais naturals


Fruit del treball conjunt entre Espais Naturals de Ponent, el Zoo de Barcelona i la Fundació Plegadis, ha editat recentment la Guia d’ocells dels Espais Naturals de Ponent, un document que vol donar a conèixer els ocells que habiten a la plana de Lleida i els 20 espais naturals que trobem en aquest territori. Aquesta guia desplegable conté 70 dibuixos dels ocells més característics que viuen i es poden observar als espais naturals de Ponent com la puput, l’abellerol, l’òliba, el mussol banyut, la xurra o la ganga. Les il·lustracions, fetes per l’Alex Mascarell, del Zoo de Barcelona, també incorporen el nom comú, l’estat de conservació mundial, el nom científic, l’hàbitat, la tendència i l’estat a Catalunya i la fenologia. L’ornitòleg Sergi Sales, de Fundació Plegadis, ha realitzat l’assessoria tècnica ornitològica.

Tanmateix, a Ponent hi habita un gran nombre d’espècies i gaudeix d’uns paisatges singulars. De fet, hi podem trobar una gran varietat d’ambients: estepes, conreus, brolles, bosc de ribera, bosc mediterrani, rius, estanys, basses i zones urbanes, que fomenten la biodiversitat. El clima de la depressió de l’Ebre és molt àrid i amb forts extrems tèrmics, hiverns molt freds i boirosos i estius molt càlids i secs. Aquestes característiques, lligades al tipus de relleu i situació geogràfica, fan que hi trobem espècies animals i vegetals úniques a Europa, fins al punt que un 30% de les espècies d’ocells catalogades com espècies “en perill d’extinció” a Catalunya viuen en aquests secans. Per tot això, la plana de Lleida és un dels indrets més envejats del continent per la observació ornitològica, pràctica que ha augmentat notablement els últims anys.

El projecte Espais Naturals de Ponent, impulsat per l’Associació Leader de Ponent, fa anys que organitza activitats relacionades amb el món ornitològic. Un exemple d’això és el curs d’iniciació a l’ornitologia programat en tres sessions gratuïtes als secans del Segrià i Utxesa. La primera part es realitzarà aquest dissabte, de 9h a 13.30h, i es farà una sessió teòrica d’introducció a aquesta branca de la zoologia i s’aprendrà a utilitzar els prismàtics.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats