Lleida
15/24° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El 97% dels municipis de Lleida ja no tenen franges horàries i els bars poden obrir l’interior dels localsLa mesura beneficia aquells amb una densitat inferior a les 100 persones per quilòmetre quadrat i amb menys de 10.000 habitants


Els municipis que tinguin menys de 10.000 habitants i una densitat inferior a 100 persones per quilòmetre quadrat ja no tenen franges horàries per poder sortir i els bars poden obrir el seu interior. Així consta a la normativa de flexibilització del desconfinament publicada al BOE, que va agafar per sorpresa bona part de l’hostaleria. 

A la demarcació de Lleida, aquesta mesura beneficia al “97% dels municipis i a més del 54% de la població”, segons el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín. Tot i que la mesura de relaxar el confinament als municipis inferiors a 10.000 habitants ja va ser anunciada per Pedro Sánchez el passat diumenge, la nova norma contempla un altre requisit important: la densitat de població, que ha de ser inferior a 100 persones per quilòmetre quadrat. En aquest sentit, de tot el territori de les comarques de Lleida, només 23 municipis no compleixen els requisits establerts, la gran majoria dels quals per superar la densitat de població, entre ells Cervera, Guissona, Torrefarrera, Bellpuig, Alfarràs i Rosselló (es detalla la llista completa de municipis a les claus) i la resta perquè tenen més de 10.000 habitants: Lleida, Mollerussa, la Seu d’Urgell, Balaguer i Tàrrega. 

La resta de municipis compleixen amb els dos requisits i ja no tenen franges horàries per sortir al carrer i els bars poden obrir el seu interior. Això sí, amb concrecions: només es pot consumir a les taules, no a les barres, i hi ha un aforament màxim del 40%. De la mateixa manera, es manté el 50% d’aforament a les terrasses. Cal tenir en compte, però, que aquesta norma no s’aplica ni en discoteques ni en locals d’oci nocturn. A banda d’aquestes mesures, la normativa contempla altres novetats com ara la sortida permesa de tots els residents d’una casa –fins ara només podia sortir un adult amb tres menors– i els mercats a l’aire lliure. 

Això vol dir que, a partir d’ahir, tot i continuar en fase 1 de desescalada s’adopten més mesures de relaxament. Unes mesures que fins ara les gaudien els municipis de menys de 5.000 habitants. 

menys de 5.000 habitants

No obstant això, el nou requisit de la densitat de població, en aquest cas, també hi influeix. És a dir, els que tinguin menys de 5.000 habitants i una densitat inferior a 100 persones per quilòmetre quadrat podran gaudir d’aquestes noves mesures. En són exemple Bellvís, Torres de Segre i Aitona. Ara bé, els que tinguin una densitat superior a les 100 persones, només podran continuar gaudint de les sortides sense franja, però no estarà permès el consum a l’interior dels bars. Un exemple d’això és la comarca del Pla d’Urgell, on municipis com el Palau d’Anglesola, Golmès, Barbens i Fondarella continuaran sense franges horàries però, com que tenen una densitat de població superior a les 100 persones per quilòmetre quadrat, no podran acollir-se a les noves normes. 

La publicació al BOE d’aquesta normativa va agafar bona part de l’hostaleria desprevinguda, alguns dels quals van optar per obrir només la terrassa a l’espera de tenir més concrecions al respecte. Mentrestant, els que no compleixen els requisits hauran d’esperar. 

“Des de l’ajuntament van fer un ‘bando’ i en pic me’n vaig assegurar, vaig obrir a dins”

L’Hostaleria diu que les mesures de relaxació són “benvingudes” però “cal analitzar la lletra petita”

La nova normativa agafava per sorpresa part de l’hostaleria de la demarcació de Lleida com és el cas de la Rosa Vicente, propietària d’un bar als Omellons, que va decidir finalment només obrir la terrassa, tot i tenir-ho tot preparat. “Com que no ho sabíem, només obrirem la terrassa”, explicava. Per contra, qui sí que va obrir va ser el bar Kanandreu, de les Borges Blanques. El seu propietari, l’Andreu, tornava a obrir dilluns la terrassa després de dos mesos amb l’establiment tancat, sense cap ingrés i amb “l’angoixa i la incertesa” imperant com a sentiment. L’Andreu fa quaranta anys que es dedica a la professió i es desviu per ella: “M’apassiona i ho gaudeixo molt”, confessa però, en mig d’una pandèmia, les preocupacions guanyen espai a la passió i ara “només treballes per poder pagar”. 

Després dels primers dies servint a la terrassa, ahir al matí l’Ajuntament de les Borges va emetre un bando en què comunicava la normativa i “quan me’n vaig assegurar, vaig decidir obrir a dins”, afirma. S’ha estudiat totes les mesures i les detalla amb exactitud: “Només poden consumir a les taules o a la terrasa, no a la barra”. L’Andreu preveu un futur “preocupant” perquè els canvis “són molt recents”. En aquest mateix sentit s’expressava ahir el president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, que es mostrava satisfet amb les mesures però amb cautela. “Totes les mesures de relaxament són benvingudes però caldrà llegir la lletra petita”. En aquest sentit, de la lletra petita en destaca la densitat de població i que les principals capitals de comarca no podran obrir. “Ho podran fer aquells municipis petits on no hi ha gent, però les ciutats on sí que n’hi ha, no”. És per això que el president de la Federació a Lleida recorda el cas del Pirineu: “Allà tots poden obrir però la majoria no ho ha pogut fer perquè no hi ha gent”. En aquest sentit, Castellarnau torna a reclamar que es permeti més mobilitat i qualifica de “frustrant” que les mesures es donin a conèixer en poc temps.

Qui pot fer què?

Més de 10.000 habitants 

Lleida, Mollerussa, la Seu d’Urgell, Balaguer i Tàrrega tenen més de 10.000 habitants, és a dir, continuen com fins ara: franges i els bars només amb terrasses.

Densitat superior

Cervera, Guissona, Almacelles, Alpicat i Bellpuig tenen menys de 10.000 habitants però una densitat superior a la permesa, per tant, continuen com fins ara.

Menys de 5.000 

Torrefarrera, Alcoletge, Rosselló, Alfarràs, Albatàrrec, el Palau d’Anglesola, Golmès, Benavent de Segrià, Puigverd de Lleida, la Fuliola, Vilanova de Segrià, Barbens i Fondarella tenen menys de 5.000 habitants però superen la densitat, per tant, continuaran sense franges però els bars no podran obrir. 

Densitat inferior

Les Garrigues, l’Alta Ribagorça, la Vall d’Aran, els Pallars i la Cerdanya lleidatana són les comarques en què tots els municipis compleixen els requisits. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats