Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El bisbe de Lleida defensa que el litigi per les 111 obres d'art de la Franja "comença de zero"Reconeix que les peces no es lliuren a l'Aragó perquè el Consorci del Museu de Lleida no ho vol


El bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, ha defensat que un jutge civil actuï com a "àrbitre" per decidir la propietat de les 111 obres d'art procedents de parròquies de la Franja, que es troben al Museu de Lleida i que reclama el Bisbat de Barbastre-Montsó. Tot i que Giménez Valls ha reconegut que el Vaticà va ordenar l'entrega de les peces a l'Aragó i que ell "acata" les ordres vaticanes, el Consorci del Museu de Lleida no ho ha permès. Tot i això, el bisbe de Lleida entén que el litigi ara "comença de zero" per una via diferent a la canònica, que és la civil, i amb nova documentació que no es va tenir en compte anteriorment i que estava a l'arxiu de Lleida, que demostraria la legalitat de l'adquisició per part de la Generalitat de 83 de les 111 peces, a través de vendes o donacions.

Salvador Giménez Valls ha estat el primer a declarar en el judici per la propietat de 111 obres d'art. Ha negat haver rebut cap ordre del Vaticà per abandonar el Consorci del Museu de Lleida. "Només he rebut un suggeriment l'estiu de l'any passat perquè sortís del consorci, però no era una ordre", ha assegurat. A més, considera que si sortís del Consorci, no canviaria res ja que ell només representa el 5% del Consorci. Ha explicat que va fer arribar al Vaticà aquestes explicacions però que encara no ha obtingut resposta. A més, ha afegit, la Generalitat defensa que només si es tornen les peces, els bisbats poden disposar d'elles i que, per tant, "crec que si jo sortís del consorci no podria sortir-hi amb els béns", ha conclòs.

El segon a declarar ha estat el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo, que ha dit que li hauria agradat arribar a un acord i a un enteniment entre el bisbats. Ha afegit, però, que aquest no va ser possible per "l'entossudiment" del Consorci i no per part dels bisbes, "que sempre han reconegut el retorn de les peces". "Què són 111 peces per una Catalunya que en té tantes?", s'ha qüestionat.

Preguntat per l'acte de conciliació celebrat 31 d'octubre de 2017 als jutjats de Lleida, Pérez Pueyo ha dit que per ell era una oportunitat per expressar que les obres són del Bisbat de Barbastre-Montsó i que, per això, "les volem al nostre Museu". Ha afegit que llavors, el bisbe de Lleida va reconèixer que havia de tornar les peces però que no podia perquè el Consorci no el deixava. És per això, ha dit, que li ha "sorprès" que Salvador Giménez Valls hagi defensat ara, en la seva declaració al judici d'aquest dijous, que 83 de les obres són propietat de la Generalitat. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats