Lleida
3/13° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El brot de listeriosi per la carn metxada es va originar a la fàbrica i ja hi ha 168 casos confirmatsEl portaveu de la Junta d'Andalusia ha fet una crida a la tranquil·litat


Les comunitats han notificat fins al moment al Ministeri de Sanitat 168 casos confirmats -la majoria a Andalusia (161) - pel brot de listeriosi originat per la carn matxada de la marca la metxa, que es va contaminar a la fàbrica de l'empresa, segons la ministra en funcions, María Luisa Carcedo.

Les investigacions se centren en quina fase del procés d'elaboració d'aquest aliment s'ha produït la contaminació, segons ha dit la ministra, qui tot i això ha incidit que la fàbrica Magrudis, situada a Sevilla, està clausurada i s'han retirat de la venda la resta de productes que s'hi produïen. En concret, llom al xerès, llom al pebre vermell i llom casolà al pebre vermell de la marca la metxa. Aquests productes han estat distribuïts en la seva major part a Andalusia i en menors quantitats a Madrid i Extremadura. El portaveu de la Junta d'Andalusia per al brot de listeriosi, el doctor José Miguel Cisneros, va fer una crida a la tranquil·litat en assenyalar que aquesta malaltia només afecta els que hagin menjat carn matxada "la metxa" i va demanar als que no l'hagin ingerit que no col·lapsin les urgències. Als afectats els ha recordat que la "majoria" estan "asimptomàtics" i no requereixen hospitalització i els que estan ingressats s'estan recuperant en la seva major part.

No obstant això, els fabricants de carn matxada consideren que hi ha "alarma social" entre els consumidors després del brot de listeriosi originat per aquest producte, i preveuen que les vendes baixin en les pròximes setmanes.

Cal destacar que hi ha altres casos que s'han notificat en altres autonomies fins a arribar als 168 confirmats: Astúries (tres), Aragó (tres) i Extremadura (un). A més, Sanitat ha rebut altres notificacions per part de Madrid (cinc) i Catalunya (dos), però en l'informe del Ccaes no s'especifica si es tracta de casos confirmats o en investigació. En cas de confirmar-se, la xifra d'afectats arribaria als 175. L'informe si concreta que hi ha altres nou casos notificats que es troben en estudi a Extremadura.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats