Lleida
3/19° C (boira i sol)
97% 26 km/hEl CGPJ executa la decisió del Suprem i declara que Vidal pot reingressar a la carrera judicialLa comissió permanent acorda que la decisió té efectes des del 9 de març del 2018


La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha executat la sentència del Tribunal Suprem i ha declarat que el jutge Santiago Vidal pot reingressar a la carrera judicial. Això sí, haurà de presentar-se al primer concurs que hi hagi perquè ha perdut la seva plaça a l'Audiència de Barcelona. El reingrés té efectes des del 9 de març de 2018 (quan es van complir els tres anys de suspensió fixats inicialment pel CGPJ) i, segons la sentència del Suprem, l'òrgan haurà de compensar econòmicament el jutge per aquest any que l'ha mantingut apartat. Per tant, haurà de calcular els ingressos que hauria rebut des del 9 de març de 2018 fins el 21 de març del 2019, però haurà d'excloure activitats que hagi desenvolupat en aquest temps i siguin incompatibles amb l'exercici de jutge.

En un breu comunicat, el CGPJ informa que ha declarat aquest dijous el reingrés de Vidal al servei en actiu. Però recorda que el jutge té l'obligació de participar en tots els concursos que s'anunciïn per a places de la seva categoria i que haurà de sol·licitar totes les vacants fins obtenir un destí. Els anys de suspensió han fet que perdi la seva plaça a l'Audiència de Barcelona. 

En compliment de la sentència del Tribunal Suprem, l'òrgan de govern dels jutges haurà de compensar econòmicament Vidal per l'any que l'ha mantingut suspès, ja que el març de 2018 ja havia complert els tres anys de sanció però no li van permetre tornar. Des del febrer de 2015, el CGPJ el va suspendre de funcions i sou durant tres anys per una falta greu per haver participat en la proposta de redacció d'una constitució catalana.

La suspensió es va acabar el passat 26 de febrer de 2018 i el jutge va demanar el reingrés. En data 8 de març del mateix any, la comissió permanent del CGPJ li va denegar i es va basar en l'article 367.1 de la llei orgànica del poder judicial. Aquest article obliga que, amb caràcter previ, hi hagi una declaració d'aptitud per del CGPJ per autoritzar el seu retorn. 

El CGPJ va argumentar que durant els tres anys que havia estat apartat de la carrera judicial havia demostrat "falta de lleialtat a les institucions de l'Estat i la Constitució" i que la seva actuació implicava "una evident pertorbació a la reputació i imatge amb la que el Poder Judicial ha d'aparèixer per al compliment de les seves altes funcions en un estat democràtica social i de dret". 

Una sentència del TC canvia el marc normatiu 

La situació, però, va canviar al desembre del 2018. El Tribunal Constitucional –a petició del Suprem pel cas d'un altre jutge que tenia sobre la taula i que també demanava el reingrés- va declarar que aquest article (el de la declaració d'aptitud) era inconstitucional. Per tant, dequeia la norma que havia usat el CGPJ per mantenir apartat el jutge Vidal. 

Davant d'aquesta nova situació legal, el jutge Vidal va tornar a demanar el reingrés. Va presentar un recurs contenciós-administratiu davant el Suprem contra l'acord de 8 de març de 2018 del Consell General del Poder Judicial que el mantenia apartat de la carrera judicial tot i que ja havia complert els tres anys de suspensió.

Vidal se sent "incòmode"

Després de la decisió del Suprem, el passat 12 de març, Vidal va dir que se sentia "molt incòmode" per tornar a ser jutge de l'estat espanyol, ja que li hauria agradat poder-ho fer en el "sistema judicial de la república de Catalunya". "Malauradament, els fets posteriors a l'1 d'octubre del 2017 no em permeten acomplir aquell desig", va valorar. En els propers dies s'hauria d'obrir el nou concurs públic de places, on Vidal concursarà mantenint els seus mèrits i antiguitat, però decidirà el seu futur en funció de la plaça que li toqui.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats