Lleida
16/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Congrés rebutja un altre cop que s’investigui la Casa del ReiERC demana al Senat que els comptes del Rei siguin fiscalitzats


La Mesa del Congrés va rebutjar ahir la petició que van cursar formacions independentistes per a la creació a la Cambra d’una comissió d’investigació sobre “presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial”. 

Fonts parlamentàries van assenyalar que aquest acord, adoptat per la majoria de la Mesa, s’ha adoptat en una reunió virtual celebrada ahir. Els integrants de l’òrgan de govern de Congrés, a més, van enviar a les comissions corresponents els decrets lleis que la setmana passada es van convalidar i, al seu torn, es tramitaran com a projectes de llei. 

Entre aquests decrets, el que el Consell de Ministres va aprovar per mobilitzar 200.000 milions d’euros i pal·liar en el possible el fort impacte econòmic que està generant la pandèmia de l’coronavirus.Aquest decret recull, a més, una disposició que canvia la llei reguladora de el Centre Nacional d’Intel·ligència perquè en la comissió que la supervisa participi el vicepresident segon, Pablo Iglesias.

Podran els grups esmenar l’esmentat decret pel procediment d’urgència, que redueix a la meitat els terminis ordinaris. No obstant això, el període perquè comencin a arribar les esmenes estarà paralitzat tot el temps que duri la suspensió parlamentària en què ens trobem.

La Mesa del Congrés, com va fer a primers de març, ha descartat una petició per a la formació d’una comissió d’investigació sobre Casa Reial.

ERC, JxCat, Más País o EH Bildu, entre altres formacions poítiques, van registrar una sol·licitud en aquest sentit després de conèixer que Felip VI renuncia a rebre l’herència del seu pare, a què suprimeix l’assignació constitucional que, com a retribució, li correspon.

ERC demana al Senat que els comptes del Rei siguin fiscalitzats

El grup parlamentari d’ERC al Senat ha promogut una reforma legal per facultar el Tribunal de Comptes per tal que pugui fiscalitzar l’activitat economicofinancera de la Casa de Rei i fins i tot les “variacions de patrimoni” dels membres de la família reial i permetre la seva “transparència i control”. Es tracta d’una proposició de llei que, de rebre el vistiplau de la Mesa de la cambra alta, serà debatuda per la seva presa en consideració, tot i que en l’hipotètic cas que rebés llum verda es tramitaria al Congrés.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats