Lleida
8/22° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Consell de Garanties Estatutàries veu ''inconstitucional'' la definició d'habitatge buit del nou decretVeu "elevades" les multes per no oferir lloguer social a ocupes i un "fre" a iniciar judicis per recuperar la possessió


El Consell de Garanties Estatutàries considera "inconstitucional" la definició d'habitatge buit que es fa el decret a l'habitatge aprovat a Catalunya per vulnerar l'article 33 de la Constitució, que reconeix el dret a la propietat privada, i el 9.3, que garanteix el "principi de legalitat". El document critica l'eliminació com a causa justificada de desocupació permanent de l'habitatge el fet d'haver iniciat en els últims dos anys un procediment judicial per recuperar la possessió en cas de tenir ocupes. Amb el nou decret, diu l'òrgan, "s'entén que un habitatge és buit quan està desocupat permanentment i sense causa justificada durant dos anys", independentment del fet que hi hagi en marxa un procés judicial.

El dictamen es refereix al Decret Llei 1/2020, de 21 de gener, que estipula una nova definició del concepte d'habitatge buit i canvia el Decret Llei 17/2019, de 23 de desembre, davant dels "dubtes d'interpretació" que generava i per evitar "problemes de seguretat jurídica" en una qüestió "tan sensible com és la de l'habitatge".

Així, al decret inicial, l'article 3.d permetia excloure de la definició d'habitatge buit un pis on el propietari pogués acreditar "haver iniciat les accions judicials adequades per a la recuperació efectiva de la possessió" abans de dos anys en cas de tenir ocupes.

El nou decret 1/2020, que és el que analitza el Consell de Garanties Estatutàries, no inclou aquest incís. I no fer-ho, per l'òrgan, és inconstitucional. "Segons la nova versió del precepte, el fet que el propietari hagi iniciat les accions judicials adequades per a la recuperació efectiva de la possessió del seu habitatge abans de finalitzar el citat termini (2 anys) no altera la seva condició d'habitatge desocupat amb caràcter permanent i injustificat ni atura el còmput de dos anys", diu el Consell de Garanties Estatutàries.

Per aquest òrgan, eliminar aquesta opció "constitueix una modificació mancada de tot fonament basat en la raó". A més, veu una "incongruència" la nova definició i la considera "irracional i arbitrària respecte del titular del dret que és privat de la seva possessió" davant d'una ocupació il·legítima, especialment sí ha seguit "el procediment" previst per recuperar "la plenitud del seu dret".

El dictamen també considera que les "elevades sancions i multes pecuniàries previstes per al supòsit d'incompliment de l'obligació d'oferir un lloguer social podrien constituir un fre o un condicionant a la decisió del propietari de seguir amb la tramitació del procediment ja iniciat" per acabar amb l'ocupació. En aquest sentit, considera que es podria incórrer en una "renúncia forçosa" a recuperar la possessió de l'habitatge ocupat.

El dictamen del Consell de Garanties Estatutàries es va aprovar per unanimitat, i es va redactar arran d'una petició del grup de Ciutadans.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats