Lleida
20-32° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El fiscal diu que Rosell és jutjat per blanqueig, no perquè presidís el BarçaApunta que va articular mecanismes per ocultar comissions il·legals a Ricardo Teixeira


El fiscal ha qualificat en el judici de "paranoia" la tesi de Sandro Rosell que és perseguit per haver presidit el F.C. Barcelona i ha subratllat que se li jutja per blanquejar i repartir-comissions rebudes per l'expresident de la Confederació Brasilera de Futbol Ricardo Teixeira.

L'Audiència Nacional ha reprès la vista amb l'informe del fiscal José Javier Polo que ha demanat sis anys de presó per a Rosell, cinc per al seu soci, l'advocat andorrà Joan Besolí, i un any i onze mesos per a la seva dona, Marta Pineda.

També demana un any i onze mesos per Pedro Andrés Ramos González i Ohanessian i un any i sis mesos per a José Colomer Esteruelas, aquests últims com a presumptes testaferros.

Per al fiscal, queda provat que van cometre delictes de blanqueig de capitals i grup criminal, si bé ha rebaixat les penes d'entre sis i onze anys de presó per als acusats, ja que inicialment apreciava delicte continuat de blanqueig i organització criminal.

Segons la seva opinió, Sandro Rosell va articular amb la resta d'acusats mecanismes per ocultar comissions il·legals a Ricardo Teixeira amb els quals va aconseguir blanquejar 19.972.612 euros, dels quals el primer s'hauria quedat suposadament amb almenys 6,5 milions.

"No s'ha perseguit a cap acusat per les seves circumstàncies personals, això només serveix per alimentar una paranoia. No hi ha hagut persecució contra Rosell de cap classe i menys pel fet que hagi estat president d'un club de futbol", ha assegurat el fiscal.

José Javier Polo ha afegit que actuaven sota la iniciativa i coordinació de Sandro Rosell, que va presidir el FC Barcelona entre 2010 i 2014, i d'acord amb les capacitats que cadascú aportava, amb especial rellevància Joan Besolí, gestor de professió i titular d'un important nombre de societats i comptes bancaris a Andorra.

Moltes de les seves societats eren "tapadores", purament instrumentals, no tenien infraestructura i estaven radicades en paradisos fiscals, ha abundat el representant de la Fiscalia.

El fiscal ha concretat que van ocultar les comissions il·lícites obtingudes per Ricardo Teixeira, que va ser president de la Confederació Brasilera de Futbol (CBF) entre 1989 i 2012, i ha recordat que aquest ha estat objecte d'investigacions al Brasil, els EUA, Andorra i Suïssa.

Les comissions, ha afegit, procedien d'un contracte en 2006 de drets audiovisuals de la selecció nacional de futbol de Brasil a través de la CBF en favor de la societat International Sports Events (ISE) perquè una televisió d'Aràbia Saudita retransmetés 24 partits amistosos , i un altre de 2008 d'esponsorització signat amb Nike.

El fiscal ha aclarit que la CBF és una associació de dret privat de caràcter esportiu i sense ànim de lucre, però d'interès col·lectiu.

També ha informat aquest dilluns l'advocat de Rosell, Pau Molins, que ha demanat la seva absolució i que no li tot i el tribunal el fet que el seu patrocinat i Besolí hagin estat gairebé dos anys a la presó provisional acordada per la jutgessa d'instrucció.

Pau Molins ha assenyalat que Rosell va mitjançar en el contracte per 27 milions d'euros entre la CBF i ISE i que va acordar per això una remuneració habitual en el món del futbol, d'entre el 25 i el 30%, però va renunciar a percebre tot el que s'ha acordat a presentar-se a la Presidència del FC Barcelona el 2009.

Ha afegit que els 6,5 milions d'euros que Rosell va rebre el 2010 no procedien de comissions il·legals per operacions relacionades amb la CBF, sinó que eren el primer pagament del total de 13,5 milions de la venda de la seva empresa de màrqueting esportiu Bonus Sport Màrqueting (BSM) a ISE a assumir aquest any el seu representat la Presidència del FC Barcelona.

El lletrat manté que s'ha provat en el judici que va ser una operació real i no simulada per ocultar comissions com sosté el fiscal.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats