Lleida
16/26° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Govern central aprova ajudes per als pagesos afectats per l'incendi de la Ribera d'EbreL'executiu destinarà 746 MEUR a "pal·liar" els efectes de les catàstrofes ambientals dels últims mesos a Espanya


El govern espanyol en funcions destinarà 746 milions d'euros a "pal·liar" els efectes de les catàstrofes ambientals -inundacions i incendis- que han tingut lloc els últims mesos a diverses zones de l'Estat i que puguin produir-se fins a principis del 2020. Ho preveu el reial decret llei de mesures urgents aprovat al Consell de Ministres d'aquest divendres que reserva 557 MEUR a ajudes per a particulars, empreses i administracions locals que s'hagin vist afectades des de l'1 d'abril i per les catàstrofes naturals que puguin produir-se fins el 31 de març. El text arriba una setmana després de les inundacions de la setmana passada al sud-est de l'Estat per la gota freda però també a inclou altres afectacions a altres zones de l'Estat. Entre les quals, l'incendi de la Ribera d'Ebre, que el juny va cremar unes 6.000 hectàrees entre les demarcacions de Tarragona i Lleida.

Els alcaldes dels municipis lleidatans de Maials, Llardecans, Bovera i La Granadella i els tarragonins de Flix, Palma d'Ebre, Torre de l'Espanyol i Vinebre ja han estat informats de l'acord del Consell de Ministres, segons ha informat la delegació del govern espanyol a Catalunya en un comunicat.

Les ajudes seran per a la reparació dels efectes en habitatges, establiments, explotacions i infraestructures. L'Estat també sufragarà despeses d'emergències realitzades per les corporacions locals i compensarà les persones físiques o jurídiques que hagin dut a terme prestacions personals o de béns. També es destinaran recursos a la restauració forestal, per restaurar el domini públic i reparar infraestructures de titularitat pública.

Ho han explicat el ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, i el ministre d'Agricultura, Luis Planas, en roda de premsa després del Consell de Ministre. Planas ha afirmat que és la "resposta més potent" que s'ha donat a catàstrofes d'aquest tipus els últims anys. El reial decret llei s'haurà d'aprovar a la Diputació Permanent del Congrés i les ajudes no es començaran a donar de forma immediata.

A banda, el reial decret llei preveu destinar 130,2 milions en actuacions de l'administració general de l'Estat i 58,4 milions d'euros en exempcions fiscals i bonificacions en matèria de treball i Seguretat Social. Les actuacions previstes les gestionaran nou ministeris diferents.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats