Lleida
0-10° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El Govern crea 750 noves places de Mossos d'Esquadra i 250 places de Bombers de la GeneralitatL’Executiu ha aprovat un decret llei i una oferta d'ocupació pública que crea 1000 noves places en l’àmbit de la seguretat i les emergències


El Govern ha aprovat aquest matí un decret llei que autoritza la creació de 750 places del cos de Mossos d’Esquadra i 250 places del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya aquest 2019. Així ho ha explicat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell Executiu, on ha estat acompanyada del conseller d’Interior, Miquel Buch. Buch ha destacat que “des del primer dia aquest Govern, concretament el Departament d'Interior, vam diagnosticar la manca d'efectius en els dos cossos,  en el cos de Bombers i el de Mossos, i el compromís de revertir aquesta situació”. Aquest “compromís” forma part del Pla de Govern de la XII legislatura i “ara venen els fets, la realitat i l’execució d’aquest compromís”, ha destacat Buch.

Amb l’aprovació d’aquest decret, el departament d’Interior podrà pal·liar el dèficit estructural en les plantilles dels dos cossos. La precària situació actual és fruit de les polítiques de contenció de la despesa que va haver d’aplicar l’Administració de la Generalitat en exercicis pressupostaris anteriors atenent a la conjuntura econòmica. Per això era inajornable la creació de noves places i l’aprovació immediata d’una oferta parcial d’ocupació pública per a una prestació adequada dels serveis públics de seguretat i emergències.

Aquestes 750 places, se sumen a les 750 que es van aprovar el 20 de desembre de 2018 i a les dels 454 nous mossos de la 32a promoció de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya del passat mes de juny.

Pel que fa als Bombers de la Generalitat, aquestes 250 places s’afegeixen a les 250 aprovades també el desembre de 2018. Gràcies a aquestes 500 places s’assoleix un total de 2.856, que permetran cobrir les mancances estructurals que arrossega el cos, que estan recollides en el Pla estratègic 2017-2022 i que estan agreujades per l’envelliment del cos.

Amb aquesta convocatòria s’assoleix el compromís que el Departament d’Interior va anunciar en la seva compareixença del Parlament de Catalunya el juny de 2018, en la qual marcava les actuacions a dur a terme aquesta legislatura.

En resposta a les preguntes dels periodistes, la consellera Budó ha dit que davant una eventual sentència condemnatòria per part del Tribunal Suprem ha especificat que “s’està acabant de treballar l’escenari mes oportú” i que la resposta “no passa només per ser de Govern sinó de país” i ha afegit que “hi ha d’haver altres actors importants implicats”. “Quan tinguem accions concretes, verbalitzarem el posicionament en bloc”, ha explicat.

La consellera de la Presidència també s’ha referit a la “inestabilitat política” que hi ha a l’Estat i ha mostrat la seva “preocupació” pel fet que “Catalunya se segueixi veient en negatiu” i que torni a ser “al centre de la política espanyola”. Ha vaticinat que “amb molta probabilitat no serà possible una estabilitat política mentre no s’afronti la qüestió catalana”, que “s’ha de resoldre políticament entre el govern de l’Estat i el govern de Catalunya”. En aquest sentit, ha lamentat que “lluny de fer propostes per trobar una solució política, només hi ha propostes en negatiu i de repressió”.  “Portem 4 anys, 3 eleccions, una moció de censura i gairebé 7 mesos de govern en funcions per la incapacitat de trobar el consens necessari per formar govern”, ha conclòs.

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat, Budó ha explicat que “tenim la voluntat de seguir treballant-hi i hi ha voluntat negociadora”, i ha remarcat que “en això estem centrats”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats