Lleida
16/26° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Govern de la Paeria adverteix que els 175 milions de deute limiten la capacitat d’inversióAsseguren que faran una “revisió profunda” de l’EMU perquè s’hi han detectat “presumptes irregularitats comptables”


L’equip de Govern de la Paeria va advertir ahir que la situació econòmica actual, “greu però no crítica”, limita les inversions. Així ho van assegurar l’alcalde Miquel Pueyo i la regidora d’Hisenda, Montse Pifarré. Per Pueyo, la solució per a revertir aquesta realitat no passa per “incrementar la pressió fiscal a les famílies” i va instar als grups municipals a “fer pinya per a afrontar la situació”. De fet, l’alcalde va assegurar que “no és res contra ningú” sinó un “exercici de transparència”, el qual ha permès “detectar presumptes irregularitats” a l’EMU i factures sense consignació als comptes. 

Aquesta situació “greu” en què es troba la Paeria es dibuixa en “dues hipoteques”: una a curt termini: l’execució del pressupost; i l’altra a llarg plaç: l’endeutament. En aquest segon punt, la Paeria xifra en 175 milions d’euros el deute públic total, dels quals 82 milions corresponen a la Paeria; 51,9 a l’EMU i 41,2 al Parc Tecnològic. Aquests 175 milions representen una ràtio del 106,76% sobre els ingressos corrents. Aquestes dades es tradueixen en un deute de 1.273 euros per habitant. A efectes pràctics, això “limita enormement” la capacitat per fer noves inversions, segons va explicar la regidora d’Hisenda, Montse Pifarré.

Aquest endeutament comporta una “alta despesa” financera, que ascendeix a 33,7 milions (en concret: 10,9 milions d’amortització, 4 milions de despesa financera i 18,8 milions per a refinançament). Destaca l’última xifra perquè, segons van explicar, aquests 18 milions “no estaven pressupostats i la Paeria no està capacitada per a fer-hi front”. És a dir, “més de la meitat del deute no estava previst, és com si no existís però hi és”, va argumentar Montse Pifarré, que també va asseverar que “els responsables de bona part d’aquest deute són l’EMU (3,8 milions) i el Parc (15 milions)”.

Respecte a l’EMU, defensen que “s’hauria de reforçar la funció d’habitatges per a donar-li una dimensió real del parc d’habitatge públic” perquè “els 241 habitatges de propietat que gestiona l’EMU són insuficients”. 

Pifarré va criticar que l’EMU “s’ha utilitzat per finançar obres del desenvolupament urbanístic que la Paeria no podia fer a causa del seu endeutament”. És per això que ara la Paeria ha entrat “en una fase d’estudi i anàlisi per a valorar la seva viabilitat” però “la intenció no és tancar-la”. Segons va explicar Pifarré, “s’han detectat unes presumptes irregularitats comptables que ens aconsellen fer una auditoria profunda del sistema financer i de gestió de l’empresa”. 

I pel que fa al Parc, s’haurà de fer front al deute dels 15 milions, que ja ha vençut i pel qual no hi ha previsió pressupostària per fer-hi front. Per aquest motiu “ens veiem amb la necessitat de plantejar-nos un replantejament del deute a llarg termini”. Pifarré va defensar l’impacte real del Parc i la seva capacitat i va explicar que s’ha començat a treballar “per aconseguir una reestructuració del deute a llarg termini, que ens permeti pagar-lo en un nou pla de finançament, que ha de ser realista, rigorós, responsable i assumible”.

Per la seva banda, l’exalcalde Fèlix Larrosa s’ha reservat per avui respondre a l’alcalde, però des del partit van acusar, a través de Twitter, Junts, El Comú i ERC de fer “polítiques alarmistes”. 

Denuncien un pressupost amb partides exhaurides al “90 i fins al 100 per cent”

’hipoteca a curt termini, l’estat d’execució del pressupost, constata que “al juliol, més del 70% del pressupost ja estava esgotat amb partides exhaurides en un 90% i fins a un 100%”. Una xifra que ascendeix fins al 77% si es treu el capítol 1, de personal. De les partides en les quals ja no hi ha pressupost són la de Foment d’Ocupació i la de Transferències a Altres Administracions.

Davant aquesta situació “preocupant”, des de la Paeria s’està duent a terme un Pla d’Estalvis per “identificar i suprimir totes les despeses que considerem supèrflues, privilegis o propagandístics”. I per això, “treballarem per recuperar l’equilibri econòmic, revisar la fiscalitat des d’una visió més social, renegociar el deute, revisar i fiscalitzar els contractes de serveis d’empreses externes i millorar la gestió integral de la Paeria”.

També es va iniciar dijous passat la licitació d’auditories financeres externes que es divideixen en dos blocs, que inclouen Turisme, el Parc Científic, Fundació Lleida 21, Fundació Paisatge Urbà, Fundació Teatre de la Llotja, Centre de Negocis i Convencions i Llotja Agropecuària, entre altres.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats