Lleida
10/27° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Govern prepara un pla per fer compatible les eleccions amb la pandèmia i garantir el dret a votEl vicepresident Aragonès també reclama que el calendari electoral es decideixi “des de Catalunya” i no des del Suprem


El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, va explicar que la Generalitat prepara un pla per garantir el vot i fer compatibles les properes eleccions catalanes amb la pandèmia de la Covid-19. En una entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Aragonès va dir que el Govern estarà “preparat” però que també ho han d’estar les juntes electorals amb el “màxim consens” per garantir el dret a vot dels catalans en “qualsevol circumstància”. El republicà va manifestar que d’acord amb l’experiència de les eleccions al País Basc i a Galícia, i sabent que el virus afecta la mobilitat o els aïllaments domiciliaris, s’està estudiant com celebrar les eleccions “siguin quan sigui”.

Aragonès va constatar que les eleccions al Parlament s’hauran de celebrar “convivint” amb el virus i ha dit que és “desitjable” que se es facin en un context de “menor contagis possible” per garantir una campanya electoral “el més normal” i el dret de sufragi el dia de les eleccions. El republicà va tornar a reclamar que el calendari electoral es decideixi “des de Catalunya” de la mà del president de la Generalitat, Quim Torra, i no el Tribunal Suprem (TS). Va dir que la potestat per convocar les eleccions és de Torra però que espera poder saber quina és la data per “superar” la situació d’interinitat del Govern.

FRONTS AMPLIS

El coordinador nacional d’ERC va apostar per aconseguir a les properes eleccions un front “ampli” dels partits que defensen el dret a l’autodeterminació. Aragonès va dir que la majoria ciutadana està posicionada a l’esquerra i en la defensa de l’autodeterminació, per bé que ha reconegut que també hi ha altres opcions de centre-dreta que ho defensen. Aragonès creu que ERC aspira a un “front de consens” entre JxCat, la CUP i els Comuns liderat per l’esquerra. També va apuntar que no compta amb la resta de forces perquè són “contràries” a l’autodeterminació o proposen una sortida a la crisi en “clau neoliberal”. Tot i això, es va dirigir al PSC i li ha preguntat si a Catalunya s’orientaran en clau a la “dreta política i econòmica”, “com amb la negociació amb Cs dels pressupostos generals de l’Estat”, o bé apostaran per la majoria ciutadana que se situa a l’esquerra amb la defensa de l’autodeterminació.

De fet, el líder republicà es va mostrar convençut que després de les eleccions es podrà assolir un acord de govern entre els independentistes. Aragonès va apuntat que amb la recomposició habitual després d’unes eleccions hi haurà acords de “grans majories” que aniran “més enllà” i, fins i tot, podran arribar als que no són independentistes però defensen l’autodeterminació.

També va emplaçar JxCat i la CUP a explicar quina és la seva via cap a la independència. Aragonès va manifestar que la via d’ERC és una via “àmplia” i “clara” i de “bon govern” i que perquè la independència sigui possible cal sumar grans majories, dirigir-se a aquelles persones que no creuen en la independència i demostrar-los que és una “eina” per millorar, no deixar-se “robar” la bandera del diàleg i explicar a la comunitat internacional que és Catalunya “qui aposta per una solució política i dialogada”. “Si algú té alguna altra via que la posi damunt la taula va reptar. Durant l’entrevista, el vicepresident del Govern va reconèixer que el diàleg amb l’Estat passa un “moment de dificultat”. Va criticar que el govern espanyol encara no hagi explicat la seva proposta per resoldre el conflicte polític de Catalunya: “Mentre no l’expliquin la negociació serà difícil que avanci”.

Igualment, Aragonès creu que cal mantenir el diàleg. “El govern espanyol s’ha de posar les piles. Sis mesos després d’haver-se constituït no s’han mogut. Ha empitjorat. Que demostrin amb fets la voluntat de diàleg”. Preguntat sobre si creu que cal pressionar més al govern espanyol perquè dialogui, Aragonès va explicar que el camí passa per “acumular majories” i aconseguir més “forces des de l’independentisme”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats