Lleida
17/29° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El grup d’Oncologia Molecular de l’IRBLleida investiga noves dianes terapèutiques pel càncer colorectalEl 31 de març es commemora el Dia Mundial per a la prevenció del Càncer de Còlon i Recte


El grup d’Oncologia Molecular de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), de recent creació al centre i liderat pel director de l’Institut, Diego Arango, està investigant noves dianes terapèutiques pel tractament del càncer colorectal gràcies a l’estudi de proteïnes concretes que impacten en l’aparició, el desenvolupament i la progressió del càncer colorectal. Demà, 31 de març, es commemora el Dia Mundial per a la prevenció del Càncer de Còlon i Recte. 

El grup de recerca treball en dues grans àrees els tumors del tracte digestiu. Els primers es focalitzen en l’enteniment de la biologia dels tumors colorectals a través de l’estudi de proteïnes concretes. També treballen en el camp de la nanomedicina, introduint i testant fàrmacs en nanopartícules (materials de fins a 1.000 vegades més petits que el mil·límetre) per administrar-los de forma dirigida a les cèl·lules canceroses per maximitzar l’èxit dels tractaments i reduir els efectes secundaris.

D’altra banda, en una segona àrea de projectes de recerca, el grup busca classificar els pacients en funció de la probabilitat de resposta a les diferents teràpies disponibles pel tractament del càncer colorectal. Per aquest motiu, els investigadors i investigadores estudien les teràpies que reben els pacients en primera línia (5-fluoracil, irinotecan i oxaliplatí), com les que es fan servir quan la malaltia ha progressat i s’ha disseminat a altres òrgans (regorafenib i TAS102). Aquests projectes busquen biomarcadors de pronòstic per permetre als oncòlegs prendre decisions informades sobre quin tipus de teràpia s’ha d’utilitzar en cada pacient per augmentar la probabilitat de cura. D’aquesta manera el grup contribueix a la personalització del tractament del càncer colorectal.

 

31 de març, Dia Mundial

El càncer de còlon i recte és una malaltia freqüent a partir dels 50 anys. És el càncer més freqüent tenint en compte els casos en ambdós sexes, i s’estima que es diagnostiquen 6.000 casos nous a Catalunya cada any. 

La majoria de càncers colorectals es desenvolupen a partir d’unes lesions anomenades pòlips adenomatosos, lesions precanceroses. Tant els pòlips com els càncers sagnen de manera intermitent i és aquesta sang la que es pot detectar a través de la prova que ofereix el Programa de Detecció Precoç. A Lleida, segons dades de l’any 2019, des del seu inici, el programa de detecció precoç ha ajudat a diagnosticar 267 càncers de còlon i recte a la Regió Sanitària Lleida i 34 a la de l’Alt Pirineu i Aran. Participar regularment en el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte del Departament de Salut redueix un 17% les probabilitats de patir un càncer de còlon i recte, i la taxa de positivitat se situa al voltant del 6% de les persones cribrades. La participació en el programa és gratuïta, encara que s’hagin de fer exploracions addicionals.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats