Lleida
4/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


La JEC cita Clara Ponsati al Congrés per acatar la Constitució i convertir-se en eurodiputadaAquest dijous s'han proclamat els cinc membres que s'incorporaran a l'Eurocambra arran de la sortida del Regne Unit pel Brexit


La Junta Electoral Central (JEC) ha citat Clara Ponsatí al Congrés dimarts a la una del migdia per jurar la Constitució i convertir-se en eurodiputada. Segons fonts de la JEC, juntament amb l'exconsellera, sobre la qual pesa una ordre europea de detenció, s'ha citat els altres quatre nous europarlamentaris electes que s'han proclamat avui i que li corresponen a Espanya després de la sortida del Regne Unit de la UE, prevista per al 31 de gener. La decisió arriba el mateix dia que s'ha conegut que el judici perquè la justícia escocesa decideixi sobre l'extradició o no de Ponsatí se celebrarà l'11 de maig a Edimburg.

Després del Brexit a Espanya li correspondran 59 escons al Parlament Europeu, 5 més que els que té en aquests moments. D'acord amb les eleccions europees del 26 de maig del 2019, una d'aquestes cadires correspon a Ponsatí, mentre que les altres quatre són per al socialista Marco Ros, per a la membre de Vox Margarita de la Pisa, per al popular Gabriel Mato i per a l'integrant de Ciutadans Adrián Vázquez.

A l'escrit de l'acord, la JEC subratlla que d'acord amb la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) els candidat "en el termini de cinc dies des de la proclamació hauran de jurar o prometre acatament a la Constitució davant la Junta Electoral Central". Un cop transcorregut el termini, afegeix, l'àrbitre electoral "declararà vacant els escons corresponents als diputats al Parlament Europeu que no haguessin acatat la Constitució, i suspeses totes les prerrogatives que els poguessin correspondre per raó del seu càrrec, tot fins que es produeixi l'acatament esmentat".

Cal recordar que arran d'una consulta prejudicial del jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena en el marc del judici al procés sobiranista, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va resoldre que els candidats són electes des del moment en què es publiquen els resultats de les eleccions, sense prerrogatives afegides.

L'acord de proclamació d'electes que ha pres la JEC és susceptible de recurs contenciós-electoral en un termini de tres dies.

Les línies de la defensa

Durant el procés, la defensa de l'exconsellera argumentarà que en la petició d'extradició presentada per les autoritats espanyoles "manca claredat" i que no se la pot extradir per cap dels delictes que s'hi exposen.

"El delicte de sedició va ser abolit el 2011 perquès és arcaic i suposa una innecessària limitació a la llibertat d'expressió", recorda l'advocat de Ponsatí, que també argumentarà que els fets d'octubre del 2017 no estan descrits de manera "justa i exacta" en la petició de les autoritats espanyoles.

A més, la defensa argumentarà que no s'ha d'extradir Ponsatí perquè l'euroordre té un "objectiu de perseguir-la i castigar-la pel seu suport a l'autodeterminació de Catalunya" i que, per tant, té "una finalitat política".

L'advocat de l'econsellera també defensarà que l'extradició és "incompatible" amb la Convenció Europea dels Drets Humans i que Espanya està "fent un mal ús del poder de l'estat" i "abusant" de les euroordres per extradir Ponsatí.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats