Lleida
5/15° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

16 desembre 2019


El jutge del cas Villarejo imputa l'expresident del BBVA Francisco GonzálezGarcía Castellón, titular de Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, sospita que "la cúpula" del BBVA va consentir la contractació de l'comissari jubilat per a tasques d'informació i espionatge.


El jutge de l'cas Villarejo ha citat com investigat a l'expresident del BBVA Francisco González el proper dilluns 18 de novembre pel delictes de suborn i de descobriment i revelació de secrets en relació als presumptes encàrrecs d'espionatge que va realitzar a l'excomissari José Villarejo.

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha adoptat aquesta decisió a l'endemà que la Fiscalia Anticorrupció demanés la imputació de González, el que es produeix després que al juliol el magistrat imputés a l'entitat bancària com a persona jurídica, han informat a Efe fonts jurídiques.

A més de la citació de González, el jutge també ha emplaçat per a aquest mateix dia, si escau com a testimoni, a l'exdirector de comunicació del BBVA, Javier Ayuso, que també va ser cap de premsa de la Casa Reial.

Per al dia següent, el dimarts 19, han estat cridats com investigats Joan Asua, assessor de l'actual president de l'entitat, Carlos Torres Vila; i Eduardo Arbizu, exresponsable de l'àrea de Regulació i Control Intern, que va deixar el banc a finals de juliol, un dia després de conèixer-se la imputació de l'BBVA com a persona jurídica en el cas Villarejo.

Dimecres 20 serà el torn del BBVA com investigat després de la seva imputació al juliol com a persona jurídica i que les dates de citació, que inicialment es van fixar el 24 de setembre i després el 10 d'octubre, s'anessin ajornant per motius d'agenda de l'Jutjat . Aquest dia haurà de comparèixer un representant legal de l'entitat bancària per respondre a les preguntes del jutge i dels fiscals de el cas.

La Fiscalia va demanar la imputació de Francisco González, conegut popularment com FG, a la vista de la investigació oberta al BBVA a la peça 9 d'aquesta causa, en què s'indaga sobre les presumptes contractacions del banc a Villarejo des de 2004, quan la constructora Sacyr va iniciar un moviment per intentar prendre el control del grup bancari, que finalment no va tenir èxit.

Quan el jutge de l'Audiència Nacional va imputar a l'entitat pels delictes de suborn, descobriment i revelació de secrets i corrupció en els negocis, el va citar per al 24 de setembre, data que després va posposar a l'10 d'octubre i finalment, segons precisen fonts jurídiques consultades per Efe, serà previsiblement també la setmana que ve quan comparegui un representant legal de l'banc.

García Castellón, titular de Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional, sospita que "la cúpula" del BBVA va consentir la contractació de l'comissari jubilat per a tasques d'informació i espionatge, en vista del "benefici personal i empresarial" que li podien reportar.

A l'imputar-lo, va considerar necessari determinar si el banc va posar en marxa mesures per evitar el delicte o si, per contra, "l'absència de mecanismes de control" i "la tolerància amb pràctiques contràries a la bona fe empresarial" van ser "mitjans dels que el banc va poder haver-se valgut per facilitar la contractació "de Villarejo.

En concret, en relació al delicte de corrupció en els negocis, la investigació persegueix aclarir si el BBVA va contribuir a mantenir les relacions amb Villarejo en benefici propi o si la presumpta corrupció d'algun dels seus directius "pogués considerar-se com perjudicial per a la societat".

El jutge ja investigava a diversos exdirectius de el banc en la peça número 9 de el cas Tàndem, que està sota secret i que es refereix a les contractacions per valor de diversos milions de banc a Cenyt, empresa de l'excomissari que presumptament hauria espiat unes 15.000 trucades telefòniques de polítics, periodistes, banquers i empresaris.

Precisament van ser les indagacions en el cas Villarejo van derivar en la renúncia al març de Francisco González com a president d'honor, després d'haver deixat el desembre de presidir l'entitat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: