Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Morera ‘torna’ a unir a Brossa, Viladot i Iglésias del MarquetRecorda la mostra que van inaugurar tots tres a la Petite Galerie


L’any 1971, Joan Brossa, Guillem Viladot i Josep Iglésias del Marquet van inaugurar a la Petite Galerie de l’Alliance Française la que fou considerada la primera exposició de poesia concreta feta a Catalunya.

L’elecció de la galeria lleidatana no fou una casualitat, ja que en aquella època fou un dels pocs espais artístics catalans consagrats a l’exhibició de l’art d’avantguarda. “Va ser una exposició d’impacte que va tenir molt de ressò als mitjans de l’època”, recordava ahir Jesús Navarro, director del Museu d’Art Jaume Morera. Gràcies a aquesta exposició, Brossa, Viladot i Iglésias del Marquet van començar a incrementar les seves edicions de poesia visual, un art que reivindicava la validesa de tots els materials com a eina poètica i la independència de la lletra com un material més. 

Ara, amb motiu de la cloenda del cinquantè aniversari de la creació de la Petite Galerie, el centenari del naixement de Joan Brossa, el vintè aniversari de la mort de Guillem Viladot i el trentè aniversari de la mort d’Iglésias del Marquet, el Museu d’Art Jaume Morera recorda aquesta exposició amb la inauguració de la mostra Poesia Concreta. Joan Brossa, Josep Iglésias del Marquet i Guillem Viladot. Petite Galerie, Lleida 1971. “Hem volgut fer una reproducció arqueològica de l’exposició del 1971 amb obres que tenim constància que van ser-hi presents”, explica Navarro, que va afegir que “afegirem a la col·lecció i al discurs del museu alguns dels poemes visuals que formaran part de la mostra”. 

Aquesta és una exposició coproduïda a tres bandes entre la Fundació Joan Brossa de Barcelona, la Fundació Privada Guillem Viladot “Lo Pardal” d’Agramunt i el Museu d’Art Jaume Morera que té l’objectiu de conservar i difondre l’obra dels tres artistes. Manel Guerrero, comissari de l’Any Joan Brossa, va destacar que “Lleida i Jaume Magre van saber copsar el moment especial i rellevant de la poesia experimental a Catalunya” i va posar en valor que l’obra de tots tres autors es manté “intacta” i “molt ben conservada”. Per la seva banda, Pau Minguet, president de la Fundació Guillem Viladot d’Agramunt, va destacar que va ajudar a “reivindicar l’art de la perifèria” i acabar amb el “centralisme”. Minguet també va revelar la intenció d’inaugurar la mostra la setmana passada. “Òbviament, la situació política a Catalunya no ho permetia. L’art ha de ser una eina de compromís polític i de clam contra les injustícies”, ressaltava.

L’exposició, que ja s’ha pogut visitar a Agramunt, romandrà oberta fins al 19 de gener i posteriorment viatjarà a Barcelona, on “s’ampliarà” amb més obres de tots tres autors.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats