Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/h''El país no es pot permetre que s’abandoni el sector agrícola''Una desena de tractors recorren Lleida contra la crisi de preus


Tot i el fred matí que feia ahir a Lleida, una desena de tractors es van manifestar a la capital del Segrià per denunciar la “greu situació” que viu el sector de la fruita de pinyol i reclamar solucions a la crisi de preus.

“Esgotats” i conscients que alguns “estan canviant de feina i fent altres cultius”, els pagesos de fruita de pinyol van recórrer els carrers de Lleida per deixar clar que “Lleida i el país no es poden permetre que s’abandoni el sector agrícola”. Així ho explicava Josep Cabré, un dels pagesos que va participar a la manifestació. Cabré denuncia una situació “greu”, ja que “són moltes campanyes consecutives perdent diners en el sector de la fruita de pinyol” i per fer-hi front “ens faria falta una campanya d’arrencada potent a nivell d’Estat, no només a Catalunya, per poder tornar a equilibrar una mica la balança d’oferta i demanda, i poder recuperar els preus del mercat”. 

La manifestació, convocada per Unió de Pagesos, tenia com a objectiu “demanar una reconversió profunda deguda a una situació política que ve del veto rus en què se’ns va tancar un mercat que s’emportava el 20% de la nostra producció”. El responsable nacional de la fruita dolça d’UP, Francesc Pena, va remarcar que “hem dit prou perquè hem arribat a una situació insostenible, d’endeutament, en què els pagesos fa tres anys que estan plegant”. En aquest sentit, Pena vaticinava que “a partir d’ara perdran les empreses perquè els pagesos arranquen i els pagesos han plegat i, per tant, no hi haurà quilos per passar per les centrals”. 

A banda d’aquesta mesura de reconversió, des del sindicat també demanen la modificació de la regulació de la venda a pèrdues perquè inclogui, a més del preu de compra del producte en origen, els costos fixos i variables de condicionament, transformació i comercialització. Així mateix, exigeixen a l’Estat perquè habiliti un sistema de seguiment de preus en origen transparent i de validesa estadística, ja que els actuals preus que comunica el Ministeri a la Comissió Europea, diuen, no reflecteixen la situació de crisi que pateix el sector. Això comporta, asseguren, que es faci servir com a “excusa” a la Comissió per “no aplicar cap mesura extraordinària de les que preveu l’Organització Comuna de Mercats” de productes agraris.

territori menys cultivat

La situació que els ha portat fins aquí és complicada però el futur, si no canvia, ho serà més, perquè adverteixen que “el territori cada cop estarà menys cultivat perquè no es pot aguantar una altra campanya així”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats