Lleida
-1 / 8° C (sol)
97% 26 km/h


El Parlament ‘tomba’ el franquismeAnul·la per unanimitat les sentències polítiques de la dictadura


El Parlament va aprovar ahir per unanimitat anul·lar les sentències polítiques del règim franquista i declarar “il·legals” els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que va actuar a Catalunya del 1938 al 1978.

La proposició de llei presentada per JxSí, CUP i CSQP també autoritza l’Arxiu Nacional de Catalunya a elaborar un llistat de condemnats. És dir, fer un registre dels 63.961 processos que van tenir lloc a Catalunya durant aquests quaranta anys. El PPC hi va votar a favor tot i que el 2007 els populars van votar al Congrés en contra la llei de memòria històrica que va declarar “il·legítims” els tribunals i les condemnes del franquisme.

El diputat dels populars Fernando Sánchez va defensar el vot a favor “per respecte a les víctimes i com un pas per aprofundir en el camí de la reconciliació que es va iniciar amb la transició”. El text aprovat declara il·legals els tribunals de l’Auditoria de Guerra de l’Exèrcit d’Ocupació, anomenada posteriorment Auditoria de la IV Regió Militar, que va actuar a Catalunya del 1938 al 1978. En conseqüència, “es dedueix la nul·litat de ple dret, originària o sobrevinguda, de totes les sentències i resolucions de les causes instruïdes i dels consells de guerra, dictades per causes polítiques a Catalunya pel règim franquista”.

Antonio Chacón Jiménez: “Ha estat un homenatge carregat de sentiments i de molta humanitat”

El Parlament de Catalunya va rendir homenatge ahir a les víctimes del règim franquista que van assistir ahir a la Cambra catalana per viure in situ un moment històric: l’anul·lació de les sentències polítiques del franquisme. “Ha estat una acte carregat de sentiments, amb molta emotivitat i humanitat”, va explicar Antonio Chacón Jiménez, que es va enfrontar a un consell de guerra a Lleida l’any 1969.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats