Lleida
1/11° C (sol)
97% 26 km/hEl programa de detecció precoç de la psicosi ajuda unes 200 persones en els seus 10 anys de funcionamentLa intervenció precoç de les persones afectades estalvia patiment i permet fer prevenció sobre futurs episodis


Al voltant de 200 persones s’han beneficiat de la implantació fa 10 anys del Programa d’Intervenció Precoç en Psicosi (PIPP) a l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida. Aquest programa treballa en la intervenció precoç de la psicosi amb el doble objectiu de tractar i estalviar patiment a les persones afectades i fer front a l’estigma de la salut mental. El programa, coordinat pel metge especialista en psiquiatria Salvador Miret, dona servei a tota la demarcació de Lleida i des de fa 2 anys està implantat als centres de salut mental d’adults de Balaguer, Cervera, el Pont de Suert, la Seu d’Urgell, les Borges Blanques, Mollerussa, Tàrrega, Tremp i Vielha, així com al Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) de Lleida.

La psicosi és un trastorn mental greu que es caracteritza per l’alteració de la percepció de la realitat. Les persones que experimenten un episodi psicòtic poden patir uns primers símptomes com són les alteracions sensoperceptives, del pensament, de l’estat d’ànim i de la conducta. La seva prevalença és de l’1% de la població, amb una distribució similar entre homes i dones. L’aparició de la malaltia sol ser al final de l’adolescència, principi de l’edat adulta. Per això, el programa PIPP té com a població diana les persones de 14 a 35 anys.

El programa PIPP fa una aproximació pluridisciplinària en l’inici de la malaltia, ja que està format per un equip de 22 professionals de l’àmbit de la psiquiatria, la psicologia, la infermeria i el treball social. No és factible intervenir abans de la malaltia, però sí en la que antecedeix l’aparició del primer episodi psicòtic, per això és tan important aquesta actuació precoç.

El programa s’estructura en dos tipus d’actuacions: les intervencions, que poden ser psiquiàtriques o psicoterapèutiques i també es porten a terme amb els familiars de la persona, i la rehabilitació, ja sigui psico-educativa, com de monitorització de fàrmacs o en el seguiment en el consum de substàncies. La persona afectada es manté en el programa fins que progressivament va normalitzant el seu funcionament en els diferents àmbits. "La psicosi comporta una important disrupció en la biografia de la persona que la pateix i suposa un fort impacte emocional sobre la seva família i l’entorn, per això el diagnòstic precoç suposa un gran avantatge per alleugerir el patiment de la persona afectada", ha explicat Salvador Miret, coordinador del PIPP.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats