Lleida
1/11° C (sol)
97% 26 km/h“El referèndum de l’1 d’Octubre no el va fer la gent, el va defensar”Presenten a Lleida ‘Tota la veritat’ sobre els dies decisius del Procés


El 2017 va marcar un punt d’inflexió a la política espanyola i catalana. Tot i que l’1 d’Octubre va ser el clímax, la complexitat dels dies anteriors i posteriors va acabar convertint tot l’any en històric. Així es desprèn del llibre Tota la veritat, la crònica definitiva dels dies decisius del Procés, que es va presentar ahir a Lleida. Sis periodistes i dos anys d’investigació revelen tota la veritat dels fets que van passar aquells dies. Sis professionals de la informació política que es coneixen de fa temps decideixen fer una crònica pausada i periodística del Procés. Temps i contrastació de fonts com a contraposició a l’última hora intensa del dia a dia. 

Una crònica que permet confirmar que “el referèndum el va defensar la gent però no el va fer la gent”. Així ho va explicar ahir Neus Tomàs, una de les autores del llibre, en una entrevista a LA MAÑANA. Tomàs defensa que “és bo que s’expliqui perquè sinó s’acaben creant frases místiques”, i és que “sense la gent no hagués estat possible però només amb la gent, tampoc”. Es va necessitar, expliquen, la coordinació entre l’Estat Major- una estructura paral·lela al Govern creada per organitzar el referèndum- el mateix Govern i la gent. L’objectiu era fer l’1-O i a partir d’aquell dia es constata que només “hi havia plans fins al dia 1”. 

“ningú ha desmentit res”

Aquesta informació s’explica en un llibre que “no és còmode per als protagonistes” perquè no pretenia ser-ho. I un cop publicat, “ningú ha desmentit res del què surt al llibre” assegura la directora adjunta del diario.es, que també afirma que “alguns dels protagonistes, no públicament però en privat, ens han dit que el que s’explica és veritat”. I això ha passat perquè “no agrada a tothom però no enganya a ningú”. No hi ha hagut “cap impediment” a l’hora de publicar la informació però sí que “inicialment no totes les fonts van mostrar predisposició a parlar” i “vam adquirir el compromís amb algunes fonts de què no sortiria abans del judici per no interferir en el procés judicial”. 

Més enllà dels gustos, el que reflecteix la narració són les picabaralles entre Puigdemont i Junqueras, que “han afectat i afecten ara”. Concreta que “hi ha una desconfiança que es constata des que comencen a governar i es trasllada als equips”. Els autors no busquen herois ni traïdors perquè “les picabaralles dels partits, amb interessos legítims, han fet que ningú volgués passar com a traïdor. I aquest, segurament, ha estat un dels errors”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats