Lleida
2/12° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El risc d’incendis per l’onada de calor ‘obliga’ a restringir avui els accesos a la serra del MontsecEs demana extremar les precaucions en uns dies on es poden superar els 40 graus en molts municipis de la demarcació


Les previsions situen dijous i especialment divendres com els dies més complicats de l’onada de calor, ja que se superaran els quaranta graus. Les comarques que amb major probabilitat poden superar les temperatures màximes són les del Pirineu, el Prepirineu, les comarques centrals i Ponent. Es preveu que gairebé totes les comarques de Catalunya puguin superar el llindar de temperatures extremes durant tres dies consecutius. La darrera previsió indica que el període s’allargarà fins dissabte a l’espera de l’evolució per diumenge.

Protecció Civil manté l’alerta del pla PROCICAT per l’onada de calor i la prealerta del pla INFOCAT per risc d’incendis en 23 comarques. Ahir dimecres es va reunir el comitè tècnic de seguiment del risc dels dos plans per avaluar-ne la situació. L’onada de calor ve acompanyada de baixa humitat i de condicions de sequera en la vegetació, que fa que augmenti el risc d’incendis. Per això, entre d’altres mesures, s’ha decidit tancar l’accés a alguns massissos. Avui es tancaran els accessos al massís del Montsec i divendres es preveu fer el mateix amb els del Montsant i els Ports de Tortosa.

Agents Rurals va activar ahir a la tarda el Pla Alfa en nivell 3 a la Noguera i, de cara a divendres, s’estendrà al Segrià, l’Urgell, l’Anoia, la Segarra i el Solsonès. A les comarques on s’activi aquest nivell s’hauran d’anul·lar les rutes de les activitats de Joventut en el lleure. De fet, ahir hi va haver un total de 40 municipis afectats per l’activació del pla i es preveu que avui en siguin 144. Aquest pla s’estima que s’allargui fins dissabte en funció de l’evolució de l’onada de calor. En aquest sentit, el cos d’Agents Rurals amb Mossos i ADF vigilaran els llocs que tinguin aquest pla. 

Reforç de ‘catsalut’

Seguint el protocol, l’Agència de Salut Pública manté en fase 2 d’alerta el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor contra la salut. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha reforçat la central de coordinació del servei del telèfon 061 CatSalut Respon per atendre sobretot la població vulnerable. A més, els serveis de teleassistència també faran un seguiment de la gent gran que viu sola, segons va informar Protecció Civil.

Més de 39 graus

D’altra banda, alguns municipis de la demarcació de Lleida van superar ahir els trenta-nou graus com Artesa de Segre. D’altres els van vorejar com Baldomar, on es van registrar 38,7 graus o Alcarràs amb 38,6, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya, que estableix per avui a la tarda un avís per les altes temperatures. 

Davant d’aquesta onada, municipis com Tàrrega, Altet i Claravalls obriran les piscines gratuïtament “perquè tothom pugui fer front de manera segura a la calor intensa”, segons va assenyalar l’alcaldessa, Alba Pijuan.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats