Lleida
16/26° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Santa Maria atén més dones que homes en la seva unitat per combatre l’addicció al tabacDes de l’Hospital detecten un canvi de tendència que va començar el 2018 i que continua mantenint-se enguany


Des de l’any 2018, hi ha més dones que homes que es tracten a l’Hospital Santa Maria per poder superar la seva addicció al tabac.

Aquest any 2019 el 54,5% de les persones ateses han estat dones i el 45,5% homes. Una tendència que evidencia un gir des de l’any 2018, a partir del qual les dones acudeixen més que els homes. Segons dades facilitades per l’Hospital, l’edat mitjana de les dones ateses en la seva Unitat de Tabaquisme aquest 2019 és de 50,22 anys, mentre que els homes és de 52,67 anys. “Aquesta dada és habitual en totes les estadístiques que fem, es repeteix cada any, els homes sempre són una mica més grans que les dones”, expliquen. 

Pel que fa als hàbits, destaca que els homes fumen més, una mitjana de 23,30 cigarrets al dia i les dones una mitjana de 18,08 cigarrets per dia. A més a més, són els homes qui comencen a fumar abans. Normalment ho fan als 16,07 anys i les dones als 16,96 anys, és a dir, gairebé un any més tard. Aquestes xifres són importants perquè evidencien que “els joves comencen a fumar en unes edats en què la venda de tabac està prohibida”. És per això que demanen “polítiques per evitar o reduir l’inici d’hàbit de fumar en els més joves”. 

invulnerabilitat juvenil

Però precisament els més joves no arriben a les unitats de tractament del tabac, ja que “es calcula que fan falta una mitjana d’entre 20 i 30 anys perquè una persona prengui consciència del seu problema de dependència del tabac”. Asseguren que “una característica dels joves adolescents és la invulnerabilitat, ja que creuen que a ells no els ha de passar res, no només amb el tabac, també amb altres conductes de risc com la conducció o les relacions sexuals”. 

cures diverses

Un cop decideixen deixar de fumar, les estratègies de deshabituació són diverses i s’adapten a cada persona. Segons expliquen els pacients, “deixar de fumar acostuma a ser una de les decisions més importants que una persona fa a la vida”. 

A banda dels tractaments farmacològics específics que faciliten la desintoxicació a la nicotina, també disposen “de diverses estratègies úniques, creades i dissenyades per la nostra Unitat que han demostrat la seva utilitat i efectivitat”. En primer lloc hi ha un grup terapèutic de Pacients Experts, on els pacients que ja han superat la seva dependència al tabac ajuden a altres pacients més novells. Així mateix, disposen d’un grup virtual de Whatzzap on les persones que deixen de fumar interactuen entre elles es reforcen i motiven. Finalment tenen l’aplicació ‘TControl’ que actua com un comptador personal dels dies que es porten sense fumar, els diners estalviats i els cigarrets no fumats. 

Segons expliquen des de l’Hospital, aquestes tecnologies permeten un augment d’un 30% en  l’abstinència del tabac a l’any. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats