Lleida
1/13° C (boira i sol)
97% 26 km/h

11 desembre 2019


El sector preveu una bona collita de la poma amb preus marcats per la davallada a nivell europeuItàlia i Polònia fixen el valor econòmic de la fruita, i la caiguda de la seva producció beneficiarà els agricultors lleidatans


La collita de la poma d’enguany a Lleida es preveu positiva tant en quantitat com en qualitat, segons Unió de Pagesos i JARC-COAG, que prefereixen no especular amb els preus perquè aquests els marca el mercat europeu.

[Inici de la collita de poma a la finca de Margalef-La Fruta de Palacio (Torregrossa)]

 

Polònia, Itàlia i França són capdavantres a la Unió Europea en la producció de poma i la seva collita enguany suposarà una davallada respecte l’anterior, fins a un 44% en el cas de Polònia. 

Són dades que es van fer públiques ahir al congrés de Prognosfruit, segons les previsions del qual la poma arribarà aquest any a les 10.556.000 tones a europa, un 20% menys que l’anterior campanya i un 8% per sota la mitjana dels darrers tres anys. 

Des d’Unió de Pagesos valoren que aquestes xifres seran positives per al sector lleidatà i manifesten que amb una menor disponibilitat de pomes a Europa, les de Lleida incrementaran el seu valor. 

David Borda, responsable sectorial de la fruita dolça de JARC-COAG, afirma que “Espanya importa un 40% de poma estrangera i si no hi hagués oferta dels principals productors, suposo que ens comprarien a nosaltres”.

La caiguda europea de la poma estarà marcada per les dades de Polònia, principal productora de pomes de la Unió Europea, que enguany preveu collir un 44% menys de producció. A l’Estat espanyol, però, augmenta un 14% la collita de poma i se situarà entorn les 542.000 tones, superant lleugerament els registres dels darrers anys. 

Des d’Afrucat estimen que aquest fenomen durà a una campanya de fruita de llavor “equilibrada, amb preus correctes i que serà possible de gestionar”, especialment per les expectatives d’incrementar les exportacions de la Unió Europea cap a Àsia i Sud-Amèrica.

En general, els problemes com la floració i quallat, o les gelades tardanes, les pedregades i les purgues de juny, causades per l’elevada temperatura, que van provocar el descens en les previsions de la collita europea. Fa tres dies, a Itàlia, una forta pedregada va fer minvar lleugerament la producció.

“Itàlia mou dos milions de tonelades de poma, quatre vegades més que Lleida. Un error que faci baixar la producció un 10%, per exemple, estem parlant ja del 50% de la producció de tot l’Estat espanyol”, explica Borda.

El director d’Afrucat, Manel Simon, considera que aquestes dades “són esperançadores” per al sector ja que situen la poma per sota dels 11 milions de quilos, xifra que representa el consum consolidat dins la UE. La davallada fa preveure “millors preus d’indústria, i menys disponibilitat de pomes per a consum en fresc”, segons Simon.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: