Lleida
10 / 21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El TC denega de nou suspendre la presó provisional de Sànchez, Rull i TurullEls magistrats també rebutgen el recurs contra la decisió del Suprem de no apartar Marchena.


El ple del Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat denegar de nou la petició de les defenses de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi turull perquè se suspengui cautelarment l’ordre de presó provisional contra ells. En dues interlocutòries avançades abans de donar a conèixer completament les sentències, els magistrats insisteixen en els arguments que ja van donar el desembre del 2018, quan van apuntar que els seus casos no són comparable al de l’opositor turc Selahattin Demirtas, i per tant no se'ls pot aplicar la resolució del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) que va condemnar Turquia. La defensa reclamava al Tribunal Constitucional que aixequés cautelarment la mesura de presó comunicada i sense fiança ratificada per la Sala de Recursos del Tribunal Suprem el 20 de març del 2018.

El TC ja va rebutjar una primera petició en aquest sentit el 20 de desembre del 2018, adduint que la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) no es pot considerar una "circumstància sobrevinguda" i que, per tant, no altera els fonaments de decisions prèvies que ja havia pres el tribunal. 

Ara els magistrats insisteixen en aquesta direcció i afegeixen, a més, que el cas Demirtas no és ferm “i està pendent de decisió per part de la Sala Gran del Tribunal Europeu dels Drets Humans”. Per això acorden “denegar la petició de suspensió de les resolucions impugnades”. 

Al març i al setembre del 2018 el ple del TC ja havia rebutjat també la mesura cautelar de llibertat i havia confirmat la presó provisional de Sànchez, Rull i Turull. La defensa va presentar una ampliació de l'escrit el 26 de novembre, després de conèixer la sentència d'Estrasburg sobre Demirtas. 

Les defenses de Sànchez, igual que les de Rull i Turull, demanaven la seva llibertat immediata i la "total rehabilitació" dels seus drets polítics, donada la suposada "analogia" entre els dos casos. Tots tres estan suspesos tempoalment com a diputats per ordre del Tribunal Suprem. 

En la seva primera decisió, però, el TC va assegurar que la sentència del Tribunal Europeu dels Drets Humans sobre Demirtas fa referència a un procediment en el que "ni l'Estat espanyol ni el recurrent han sigut part" i, per tant, creu que la sentència que invoca la defensa de Sànchez no se li pot aplicar. 

El TC inadmet el recurs de Rull i Turull contra la decisió del Suprem de no apartar Marchena i altres magistrats

El Tribunal Constitucional (TC) ha inadmès per unanimitat el recurs que els exconsellers Josep Rull i Jordi Turull van presentar contra la decisió de la Sala del 61 del Tribunal Suprem de no apartar –com demanaven les defenses- quatre dels magistrats de la sala que els jutja per l’1-O.

Els membres del TC consideren que el recurs és “prematur” perquè no han esgotat la via judicial prèvia. Rull i Turull havien recusat el president de la Sala Penal, Manuel Marchena, així com els jutges Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo de la Torre i Luciano Varela per manca d’imparcialitat. Tots quatre havien signat abans del judici una interlocutòria on admetien a tràmit la querella de la Fiscalia contra els líders del procés, fet que els va obligar a posicionar-se abans de formar part del tribunal que jutja ara els casos.

El TC rebutja el recurs de Serret i Comín contra la negativa de Llarena d’apartar-se del cas de l’1-O

El ple del Tribuna Constitucional ha decidit per unanimitat inadmetre el recurs que els exconsellers Meritxell Serret i Toni Comín van presentar contra la negativa del jutge instructor de la causa de l’1-O, Pablo Llarena, d’apartar-se del cas. Els magistrats del TC consideren que el recurs “és prematur” perquè ha arribat a la seva taula abans que s’hagi esgotat la via judicial prèvia.

Serret i Comín havien presentat un recurs contra la interlocutòria del 13 de juny del 2018 dictada pel propi Llarena, on rebutjava els escrits de les defenses que demanaven la seva pròpia recusació. També havien recorregut una altra interlocutòria del 4 de juliol del 2018 on el magistrat rebutjava la sol·licitud de nul·litat de es actuacions presentada contra la primera decisió.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats