Lleida
19/28° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El tren dels llacs ‘amb bici’Territori i Sostenibilitat activa la segona fase de la Ruta dels Llacs que permetrà acabar la travessa entre Lleida i la Pobla


El cicloturisme, activitat que combina la pràctica esportiva i el turisme, cada vegada està més implantat a les comarques de Lleida i és un important potencial econòmic.

Tant la Diputació de Lleida com la Generalitat aposten fort per potenciar el cicloturisme. Per mitjà del departament de Territori i Sostenibilitat, el Govern impulsa la ruta cicloturística entre Lleida i la Pobla de Segur en paral·lel a la línia del tren de la Pobla, que rep el nom de Ruta dels Llacs i té connexions amb les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

La travessa amb bicicleta s’inclou a la xarxa catalana de rutes cicloturístiques de llarg recorregut. La iniciativa representa un nou model de mobilitat que combina la BTT i el tren i permetrà dinamitzar la línia Lleida-la Pobla, alhora que posarà en valor encara més el territori de les comarques del Segrià, la Noguera i el Pallars Jussà.

La Ruta dels Llacs, que connecta amb la InterCatalunya (Lleida-Girona) en el tram entre Lleida i Alcoletge, tindrà una longitud de 125 quilòmetres, dels quals 98 seran pedalables i 27 es faran en tren. Transcorrerà per 13 municipis i en el seu traçat s’aprofitaran principalment camins de servei de la línia del ferrocarril, trams de vies verdes o camins pedalables ja existents o en projecte, com també camins rurals o forestals i carreteres locals.

La primera fase d’aquesta via ja està senyalitzada i en servei des de la primavera del 2019 i va des de Lleida a Balaguer i un altre tram entre Salàs de Pallars i la Pobla de Segur. L’empresa pública Infraestructures.cat va treure a li-citació el 13 de març la redacció del projecte constructiu de la segona fase en el tram de Balaguer a Sant Llorenç de Montgai i de Cellers a Salàs de Pallars, amb una inversió d’1,3 milions d’euros. Territori i Sostenibilitat estudia l’execució d’una nova via ciclista entre Balaguer i Gerb i en el tram entre Cellers i Salàs de Pallars caldrà fer actuacions de millora de la permeabilitat transversal a la C-13,

bàsicament passos a diferent nivell i l’ampliació de les voreres en alguns viaductes. Aquestes obres complementen les actuacions que farà el Consell Comarcal del Pallars Jussà en el seu projecte de creació d’un itinerari pel marge dret de la Noguera Pallaresa entre els embassaments de Sant Antoni i Terradets.

El traçat del projecte es pot dividir en tres iti-neraris. El primer, el Lleida-Sant Llorenç de Montgai per Balaguer, de 52 km ciclables; el segon, el Sant Llorenç de Montgai-Cellers, de 27 km -tram d’orografia força complicada, motiu pel qual es recomana dur a terme aquest itinerari en tren-, i finalment, Cellers-la Pobla de Segur per Tremp, constarà de 46 km ciclables. Per fer-lo possible caldrà connectar a Cellers l’estació del ferrocarril amb el camí existent al marge dret de la C-13 per tal que s’hi doni continuïtat al llarg de 2,5 quilòmetres fins a Guàrdia de Noguera. Entre aquest punt i Palau de Noguera, la ruta discorrerà resseguint la línia del tren.

El director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, va dir que “el Pla Estratègic de Turisme de l’ens aposta fermament per un turisme de proximitat i més sostenible i el cicloturisme encaixa en aquest projecte”. Va afegir que “es tracta d’un hobby que té una gran càrrega emocional i que permet combinar durant tot l’any l’esport amb el turisme acompanyat de la família o d’un grup d’amics, tot gaudint d’espais de natura fantàstics i practicant aquesta activitat de turisme actiu en llibertat sense gaire concentracions de gent”. Alegre va recordar que el Patronat porta anys dedicant una atenció especial al cicloturisme i fruit d’això va ser la creació del segell de qualitat “Benvinguts, senderistes i cicloturistes”.

Els punts d’interès turístic, paisatgístic i cultural entre Lleida i Girona, units per la via cicloturista InterCatalunya

El primer tram de la via cicloturística InterCatalunya entre Lleida i Cervera està en marxa. Territori i Sostenibilitat preveu que el projecte entre Cervera i Manresa es tanqui aquest any i s’executi el 2021. La gran ruta tindrà 300 quilòmetres de longitud entre Lleida i Girona per mitjà de camins rurals existents, carrerades ramaderes, vies verdes, carrers i carreteres amb poca densitat de trànsit. Aquesta proposta de cicloturisme consisteix en viatjar amb bicicleta i visitar els llocs turístics més interessants, amb etapes entre 40 i 80 km al dia. Durant la ruta s’han col·locat panells informatius dels punts d’interès turístic, cultural i paisatgístic.

El tram que ja està senyalitzat discorre entre Lleida i Cervera, té una longitud de 67,7 quilòmetres i abasta els municipis de Lleida, Alcoletge, Bell-lloc d’Urgell, el Palau d’Anglesola, Vila-sana, Castellnou de Seana, Anglesola, Tàrrega i Cervera. Connecta, amb camins existents, amb Mollerussa, Bellpuig i l’Estany d’Ivars i Vila-sana. Aquest traçat està subdividit en tres trams. El primer, de Lleida a Alcoletge, és una alternativa al Camí de Sant Jaume i Territori va dur a terme una actuació per superar la C-13. El segon, d’Alcoletge a Tàrrega, coincideix amb el Camí de Sant Jaume, amb la introducció de dues variants, una per l’oferta de recursos turístics del territori al Pla d’Urgell, i l’altra per seguretat viària a l’Urgell. El tercer tram, de Tàrrega a Cervera, també es correspon amb el Camí de Sant Jaume a excepció del nucli urbà de Cervera, el traçat del qual s’ha millorat evitant la via L-214 i graduant el desnivell a superar per accedir al centre urbà.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats