Lleida
11-24° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El tripartit es ‘protegirà’ amb una comissió de seguiment i llibertat de vot en temes no localsEl pacte que avui passa per les assemblees d’ERC i el Comú preveu una oficina d’emergències socials i un nou POUM


Aquesta tarda estan convocades les militàncies d’ERC i el Comú de Lleida per ratificar, o no, l’acord del futur govern de la Paeria, amb JxCat Lleida, que es pretén que sigui “d’ampli consens i estabilitat”.

Amb la finalitat de garantir “la lleialtat mútua en l’exercici del govern”, l’esborrany del Pacte d’Entesa per al canvi honest, valent i emprenedor a la ciutat de Lleida preveu que els tres grups municipals que el conformen “votaran conjuntament amb l’acord previ entre les parts i en interès de la ciutat” els temes que arribin al plenari municipal. Tot i això, i segons ha pogut saber LA MAÑANA, s’estableix que “els acords de govern s’adoptaran per consens, en cas de dissentiment es resoldrà per la comissió de seguiment del pacte, i si l’acord és urgent i inajornable es pot prendre la decisió per l’acord de dos grups”. Es deixa al marge la política general, en establir que “pel que fa a mocions que no afectin estrictament la decisió del govern municipal haurà llibertat de vot”.

164 pàgines

El pacte, basat en “la necessitat d’iniciar un procés de regeneració democràtica i transformació de la ciutat” estableix 27 punts programàtics, que són minuciosament descrits en un document annex de 164 pàgines. A les ja avançades comissió de seguiment de l’1-O i el Consell de Ciutat, s’estableix la creació d’una Oficina d’Emergències Socials –que “reorienti el model d’atenció a les persones”–, la “revisió dels impostos i taxes municipals” i “fer un nou POUM consensuat”. Altres punts prioritaris seran “l’impuls de la marca de l’Horta”, la “descentralització de les oficines d’atenció ciutadana” i “l’impuls de les polítiques de feminisme, LGTBIQ + i recursos per a les víctimes de la violència de gènere”.

Entre els documents que ahir es van fer arribar a la militància s’inclou també un esborrany del Cartipàs Municipal, que defineix l’estructura de funcionament de la futura Paeria i el repartiment d’àrees, tinences d’alcaldia i regidories que aquest diari va avançar diumenge passat. Com a novetat, l’alcalde Miquel Pueyo presidirà una de les set comissions informatives, la de Seguretat i Civisme.

Cs perd poder

Respecte del de 2015, una de les novetats és que el grup de Cs –que va passar de 4 a 3 edils– només podrà tenir un regidor a dedicació exclusiva i passa de disposar de dos assessors a només un. Es mantenen els directors de l’Auditori, Morera i Escorxador.

Talamonte transformarà l’EMU en una Oficina Municipal d’Habitatge Social

La distribució de les carteres en el govern tripartit que diumenge va publicar en exclusiva LA MAÑANA, comporta també el repartiment de responsabilitats en les empreses, instituts i consorcis municipals. Un dels més destacats és el de la polèmica Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU), que adscrita a l’àrea d’Habitatge i Transició Energètica, està previst que dirigeixi el possible tercer tinent d’alcalde i líder del Comú de Lleida Sergi Talamonte, que també serà responsable del Centre d’Acollida d’Animals i l’Agència Lleida 21.

En el cas de l’EMU, està previst que es transformi en una Empresa Municipal d’Habitatge Social, el que comportaria que l’actual EMU haurà de traspassar part dels seus actius –com els terrenys en zones industrials– a l’àrea d’Agenda Urbana, de Toni Postius. Aquest només té adscrita la Fundació de Paisatge Urbà.

Paco Cerdà (JxCat), que serà setè tinent d’alcalde, és qui acumula els organismes més potents, com el Centre de Negocis i Convencions, Fira de Lleida, GlobalLleida, Turisme de Lleida i el Consorci de la Seu Vella.

L’altre organisme de pes, al Parc Científic, recaurà sota la responsabilitat de Jordi Freixanet (ERC), segona tinent d’alcalde i qui serà portaveu del govern de la Paeria.

L’Oficina Municipal d’Atenció Ciutadana (OMAC), serà responsabilitat d’Elena Ferré (Comú), regidora de Participació i Lluita contra la corrupció.

Els equipaments culturals i el Centre de Producció Teatral queden sota el paraigua del tinent d’alcalde de Cultura Jaume Rutllant (ERC), i el regidor de Joventut, Festes i Tradicions, Ignasi Amor, serà responsable del Centre de Recursos Juvenils.

Paco Cerdà també gestionarà Turisme i l’Horta s’adjunta a l’àrea de Toni Postius

Respecte del repartiment de carteres, s’han produït dos canvis en les últimes hores. La regidoria de Turisme, inicialment responsabilitat de Marta Gispert, passa a l’àrea de Promoció Econòmica que dirigirà Paco Cerdà, de JxCat tots dos. I la regidoria de l’Horta finalment passa a dependre de l’àmbit d’Urbanisme, del futur tinent d’alcalde Toni Postius, tot i que s’estudia que s’incorpori a la regidoria de Joan Ramon Castro (JxCat).

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats