Lleida
13-33° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els agents rurals podran portar pistola en cas de risc per a la seva seguretatL'objectiu d'Agricultura és aprovar el decret de forma definitiva en el tercer trimestre d'aquest any


Els agents rurals de la Generalitat han de portar pistola quan exerceixin funcions de vigilància, inspecció i control que comportin un risc per a la seva integritat i les podran utilitzar únicament en legítima defensa d'acord amb els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat.

Així es desprèn de projecte de decret, a què ha tingut accés Efe, que la conselleria d'Agricultura ha elaborat per regular l'ús d'armes per part dels Agents Rurals, amb l'objectiu que pugui ser aprovat de forma definitiva en el tercer trimestre d'aquest any, donant així resposta a la reivindicació d'aquest col·lectiu després que un caçador matés dos agents durant un control a Aspa (Lleida) el 2017.

El projecte de decret, que ara estarà quinze dies en fase d'exposició pública perquè es puguin plantejar al·legacions i impugnacions, estableix que les pistoles o armes de foc curtes podran formar part de la dotació dels agents rurals per a casos específics de les seves funcions, en què es puguin enfrontar a un "risc racionalment greu" per a la seva integritat.

Després del doble crim d'Aspa, la conselleria d'Agricultura va aprovar una instrucció, vigent fins que s'aprovi el decret ara en fase d'informació pública -pendent de desenvolupar des de l'any 2003-, que autoritzava als agents rurals a anar armats i amb armilles antibales.

El projecte de decret ara impulsat per Agricultura estableix que els agents hauran de dur armes de foc en l'exercici de les seves funcions de vigilància, inspecció i control que es determinin a través d'una instrucció encara per definir, i en els serveis que, per la seva " conflictivitat o dificultat ", l'inspector o comandament presumeixi l'existència d'un" risc "en la seva realització.

Els agents rurals només podran utilitzar les armes de foc defensives "en aquelles situacions de legítima defensa i d'acord amb els principis de congruència, oportunitat i proporcionalitat", que també regeixen en l'actuació dels Mossos d'Esquadra, segons el projecte de decret de la conselleria d'Agricultura.

Per dur arma de foc, els agents hauran de realitzar i superar els cursos de formació continuada obligatoris, almenys un cop l'any, i sotmetre a proves mèdiques, psicològiques i psicotècniques de forma regular i obligatòria.

Segons aquest projecte, els agents rurals també portaran una porra o bastó extensible com armament de dotació en els casos de vigilància i d'inspecció.

En funció de les seves tasques, els agents rurals també podran portar armes de foc llargues de gestió per a les actuacions destinades a la captura de fauna, amb autorització expressa prèvia dels seus comandaments.

La llei que regula els Agents Rurals a Catalunya, de l'any 2003, instava a desenvolupar un reglament sobre l'ús d'armes, que encara estava pendent, de manera que fins ara es regulava el seu ús mitjançant instruccions internes.

La Generalitat crearà 300 places d'agents rurals en els propers cinc anys

La Generalitat crearà en els propers cinc anys, és a dir, entre 2019 i 2024, un total de 300 noves places per al cos d'Agents Rurals del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Fonts d'aquest cos han precisat a Efe que actualment hi ha un total de 497 agents rurals, de manera que la idea és que en 2024 la plantilla del cos rondi les 800 persones.

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera d'Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, han explicat aquest dijous el pla estratègic d'aquest cos elaborat pel Govern en una visita a la seu d'aquest cos, situada a la finca de Torreferrussa , a Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona).

El Govern preveu aprovar "en les pròximes setmanes" aquest pla, que pretén potenciar el cos i adaptar-lo a les necessitats i reptes actuals, ha informat el Govern català en un comunicat.

El pla també preveu un increment de 50 places de persones tècnic i administratiu, així com un reglament d'armes, que precisament avui ha sortit a informació pública i que s'hauria d'aprovar durant el tercer trimestre d'aquest any.

El pla estratègic també preveu la implantació de noves tecnologies, com els drones o les tauletes, i la renovació del parc de vehicles del cos, entre altres mesures.

A la sortida de la reunió, Aragonès ha ressaltat que el conjunt d'administracions, amb la Generalitat al capdavant, té un deute pendent amb el cos d'agents rurals ".

En la mateixa línia, Jordà ha admès que els agents rurals "porten anys desenvolupant una tasca complicada amb limitacions pressupostàries i de personal, però tot i així han complert i compleixen la seva feina amb personalitat".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats