Lleida
7/16° C (núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Els ajuntaments adapten els seus cementiris als temps de pandèmiaEl control de l’aforament serà una de les mesures principals


S’acosta la diada de Tots Sants i això vol dir que centenars de famílies d’arreu del país faran la tradicional visita als cementiris on reposen els seus familiars i amics. En un temps de pandèmia com l’actual, aquest moviment i concentració de gent en un mateix lloc es converteix en una quimera per institucions i ajuntaments, per això tant el Procicat com els consistoris han prepara una sèrie de mesures per tal d’evitar contagis.

El passat dia nou d’octubre Protecció Civil ja va enviar indicacions als ajuntaments, com per exemple la limitació d’aforaments, el control d’entrades i sortides, la desinfecció d’espais i l’ampliació d’horaris. És el cas de l’Ajuntament de Tàrrega, que ha preparat uns itineraris dins el cementiri municipal per tal d’evitar que els visitants es creuïn o s’aglomerin.

A Mollerussa el consistori també ha preparat “un recorregut de sentit únic de circulació” amb el mateix objectiu i ha habilitat més entrades i sortides del recinte, obrint les portes que acostumaven a servir només com a sortides d’emergència. També s’han preparat diversos dispensadors de gel hidroalcohòlic en diferents punts del cementiri municipal i s’ha reduït l’aforament a 1.400 persones, una xifra que des del consistori de Mollerussa descarten assolir. Totes aquestes mesures s’han començat a aplicar aquest mateix cap de setmana.

A Balaguer, per la seva part, tenen dos cementiris, però segons explica el seu alcalde, Jordi Ignasi Vidal, el que suposa un repte més gran és l’antic: “Només té una entrada adaptada i això fa que s’hi pugui aglomerar més gent. Durant tot el cap de setmana hi haurà uns agents cívics vigilant que això no passi, però també demanem a la gent que tingui cura de guardar les distàncies”.

El consistori també es va plantejar un sistema de cita prèvia com el de Lleida, però es va descartar per “les dificultats que podia presentar per la gent gran”. El que si que han fet és reforçar les línies d’autobús que porten cap als dos cementiris.

Funeràries

L’Associació d’Empreses Funeràries de Catalunya (Afuncat) també ha volgut fer una crida a la precaució i recomana no concentrar les visites el mateix dia de Tots Sants.

Segons va anunciar en un comunicat, tot el sector de les funeràries farà un minut de silenci el proper 30 d’octubre a les 9.00 en memòria de les víctimes del coronavirus.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats