Lleida
16/26° C (pluja)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Els ciutadans aparquen el cotxe i ‘ocupen’ els carrers de Lleida per a revertir el canvi climàticLa Paeria es compromet a “reduir un trenta per cent l'emissió de CO2 aquest mandat” i ampliar els carrils bici


No s'escoltava ni un soroll de cotxe, ni una simple xiulada per una infracció o un insult cap a un altre conductor. Només les notes musicals de les instal·lacions de patinets elèctrics i bicicletes trencaven el silenci del diumenge assolellat d'ahir a Lleida. La pacificació va guanyar el caos diari. Però només per un dia. Només durant el dia sense cotxe, en el qual els ciutadans van prendre els carrers i van deixar aparcats els turismes. El d'ahir va ser un dia en què es va fer “un esforç per a ocupar més espai i més divers a la ciutat. Es tracta de fer una demostració del que seria una ciutat amb menys espai sobretot per al vehicle privat i amb més espai per al vianant”, segons va explicar l'alcalde Miquel Pueyo, que va afirmar que “el canvi climàtic és una realitat i hem de començar a fer coses útils”.

Per aquest motiu, un dels compromisos que adquireix el nou govern és el de reduir “un 30% l'emissió de CO2 durant aquest mandat”, ja que a Lleida es produeixen 129.000 tones de CO2 a l'any. Així ho va explicar el regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, que va assegurar que per aconseguir-ho, algunes de les mesures que es duran a terme seran la incorporació de més carril bici i de zones 20 i 30, encara que també fa falta “un canvi de paradigma en el transport”.

Respecte a la normativa de restringir l'accés als vehicles sense distintiu a Barcelona, el regidor de Mobilitat, Joan Ramon Castro, va afirmar que “de moment no estem en condicions de poder fer-ho perquè no tenim els mitjans però intentarem fer-ho”. En aquest sentit, va recordar que entren “82.000 vehicles. Lleida comença a no poder absorbir aquest volum de vehicles”. Una xifra que ha crescut respecte a anys anteriors.

multes a patinets

D'altra banda, respecte als patinets, Castro va avançar que “farem una ordenança nova, sempre partint amb l'ajuda d'aquestes associacions i només seria canviar dos articles, el 59.14 i el 59.15”. En aquest sentit, va afirmar que les associacions no estan en contra de les sancions i preveu que l'ordenança entrarà en vigor l'any que ve.

activitats diverses

Amb l'objectiu clar de reduir la contaminació, ahir els ciutadans van poder gaudir de diferents activitats, totes sostenibles a la Bordeta i Ricard Viñes, entre altres espais. Els protagonistes van ser els més petits, que no van dubtar ni un moment a provar tots els transports i adonar-se de les dificultats de conduir un vehicle i de la llibertat que se sent podent anar en patinet per tota la via.

La pedalada popular en Rambla Ferran reuneix unes dues mil persones

Unes 2.000 persones van participar ahir a la pedalada popular organitzada amb motiu del Dia sense Cotxe. Els participants van sortir de Rambla Ferran per iniciar un recorregut de sis quilòmetres, que va finalitzar al punt d'inici, després de circular pels principals carrers de la ciutat. Cal destacar que la Paeria fa 20 anys que s'adhereix a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible i Segura, per a promoure hàbitats de mobilitat sostenible com la bicicleta o el patinet.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats