Lleida
13-33° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els cristians es defensen al crit de “lo castell serà sempre nostre”Les tropes mores intenten recuperar Lleida a les ‘Ambaixades’


La plaça Paeria va acollir ahir el discurs satíric de les ‘Ambaixades’, escrit per?la periodista i advocada Alexandra Cuadrat, amb un diàleg divertit i irònic. 

Són les set i mitja de la tarda i una música festiva anuncia l’arribada de les tropes mores –capitanejades per la comparsa Musa– a la plaça Paeria, disposades a recuperar el domini de Lleida, ara en mans del bàndol cristià. Un parell de sentinelles –una dona i un home– i un soldat guaiten les dependències consistorials, avorrits, en posició relaxada, i fent broma. És l’inici del discurs de les Ambaixades –el diàleg previ a la gran batalla per la ciutat que es resoldrà avui–, escrites per la periodista i advocada lleidatana Alexandra Cuadrat, amb un guió satíric, irònic i ple de sentit de l’humor. Només començar s’escolten referències al nou estatus d’Àngel Ros com ambaixador espanyol a Andorra, quan un dels sentinelles diu: “amb lo comte vell això era un no parar” i l’altre li respon: “Ja tens raó, ja! Des que s’ha retirat a Andorra, això és una bassa d’oli”. 

Tampoc es va escapar de sortir en el text el gendre de l’exalcalde, notícia enguany pel seu aterratge a la subdelegació del govern a Lleida, no exempt de polèmica i crítiques. Cuadrat també va voler deixar constància de la situació que viu Catalunya, amb polítics a la presó i d’altres exiliats, i de les amenaces constants que reben i han rebut ajuntaments i ciutadans per mostrat el seu suport amb els llaços grocs.

Això sí, sempre amb el to irònic que caracteritza les Ambaixades, tal com mostra un moment del diàleg entre l’abanderat cristià i el Raia moro. “Vinga valent, no ús retingueu, que aquí hi ha llibertat d’expressió! Mentre no poseu llaços grocs!”. 

En plena campanya electoral –en una setmana els lleidatans estan cridats a les urnes votar en les municipals–, era obligat mencionar alguns dels projectes futurs que es volen fer a la ciutat. En aquesta línia, a la proposta mora de crear “fonts de colors” i “basars orientals”, el cristià respongué amb un “les fonts de color podrien estar bé, sempre que evitem el groc”, però que el tema dels basars, “ni parlar-ne! Molt millor un gran centre comercial als afores!”.

Després d’un intens diàleg en el qual no hi va haver acord, i vist que el bàndol cristià va rebutjar les propostes mores, les Ambaixades van finalitzar al crit de “Guerra! Guerra! Guerra!” i la corresponent convocatòria per la gran batalla, en la qual les tropes mores s’imposaran. 

En paral·lel, la plaça Sant Francesc va acollir el tradicional vermut medieval amb el qual es va iniciar el cap de setmana fester. 

Avui, dia gran de la Festa de Moros i Cristians amb la batalla entre comparses 

La 24a Festa de Moros i Cristians viurà avui el seu dia gran, amb el punt àlgid en l’escenificació de la batalla entre les comparses mores i cristianes.

La jornada, però, s’obrirà a les 12.00 del matí, amb un dels actes més esperats per la quitxalla: l’entrada infantil, amb la desfilada de les comparses mores i cristianes des del Roser, carrer Cavallers i Carrer Major fins a arribar a la Plaça Sant Joan, on tindrà lloc la tradicional presentació de bandes de música –amb la participació de la Ilerband Banda de carrer de Lleida, la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida, la Banda Municipal de Fraga, la Banda de la Unión Musical de Villanueva de Gállego, l’Associació Musical Ciutat de Benicarló i la Unió Musical San Diego de Llocnou d’en Fenollet–, i el Concurs de Bandes en què la guanyadora tindrà l’honor de tocar per darrer cop el Ximo, que l’any que ve serà substituït per un nou himne coincidint amb la celebració del 25è aniversari de la festa.

A la tarda (18.30 hores) tindrà lloc l’entrada de gala amb la concentració a la Porta del Lleó de la Seu Vella i la desfilada. El clímax arribarà a les 21.30 hores amb la gran batalla entre comparses al Pont Llevadís en la qual el bàndol moro recuperarà el domini de la ciutat de Lleida, després d’un any a mans cristianes. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats