Lleida
10/22° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Els editors de llibres de text alerten les escoles que la digitalització ''és una necessitat'' per afrontar el curs vinentLes editorials preveuen un retard de fins a un mes i mig en la campanya comercial


Els editors de llibres de text han alertat que la digitalització és "una necessitat" de cara a la planificació del proper curs i les incerteses provocades pel coronavirus. Així ho ha explicat a l'ACN el president de la comissió del llibre de text del Gremi d'Editors de Catalunya, Antoni Garrido, qui ha descartat un transvasament majoritari del llibre de text al digital però sí veu previsible i necessari un "ús més intensiu" de la llicència digital que de forma gratuïta ja porta el llibre en paper. Tant Garrido com el director de Vicens Vives, Albert Vicens, afirmen que la distribució està "en suspens" i que afronten una situació "difícil", en paraules de Vicens. La previsió és un retard de fins a un mes i mig en la campanya comercial.

La digitalització de les escoles i les famílies ha estat un dels temes clau en la formació telemàtic imposada arran del confinament per la crisi del coronavirus. Aquesta mateixa crisi ha generat moltes incerteses sobre com serà el curs vinent i tot fa preveure que no hi haurà un inici de curs normal.

Des del tancament de les escoles el passat 13 de març, les editorials han treballat per a oferir a escoles i famílies els seus continguts digitals per acabar el curs de manera telemàtica. Això ha anat acompanyat d'una tasca formativa, telemàtica, per part d'aquestes editorials. Garrido reconeix un "increment important del trànsit" en totes les editorials ja que la "gran bossa" d'escoles continua fent servir majoritàriament el llibre en paper. Webinars i videoconferències han estat alguns dels recursos que han habilitat les editorials perquè docents i famílies tinguessin les claus necessàries per adaptar-se a la nova realitat. Garrido ha reconegut però que hi ha famílies i escoles que no ho han pogut fer perquè no disposaven dels mitjans necessaris.

Davant d'aquesta nova situació, les editorials estan promocionant les eines digitals de cara al propers curs. En aquest sentit, Garrido ha considerat que la incertesa i la possibilitat que no es pugui estar presencialment a l'aula en algun moment obliga les escoles a apostar més decididament pel món digital. "El responsable d'una institució educativa que no estigui pensant que la digitalització no és una opció sinó una necessitat, o és un boig o un insensat", ha manifestat. A més, ha apuntat que un eventual tancament per un rebrot seria "no tan traumàtic" com el d'aquest curs si les escoles s'han dotat d'aquests materials digitals.

Des de Vicens Vives, Albert Vicens ha explicat que aniran adaptant tots els materials a les necessitats educatives "segons com s'organitzi el curs escolar". Ha afegit que disposen d'una oferta tant en paper com en digital "completa" que permetria organitzar el curs escolar però ha reconegut que el que és més complicat és fer les adaptacions per treure el màxim benefici educatiu segons quin sigui el format d'ensenyament que s'acabi aplicant al setembre.

En aquest sentit, ha afirmat que la majoria de materials estan concebuts per a l'educació presencial i que si aquesta no és possible i ha de ser en línia o semipresencial s'han de fer les adaptacions pertinents per poder planificar degudament el curs. Tot i això, ha garantit que no hi haurà problemes en quant a continguts.

Vicens ha reconegut que el futur s'augura "complicat" per a tota la societat i que les editorials també s'han d'adaptar a situacions futures "difícils". "Portem amb les escoles tancades dos mesos i mig, les llibreries també tancades, i les editorials, com tots els sectors, estem patint la situació", ha manifestat. Ha afegit que ara per ara s'estan organitzant "sobre el què pot passar però no exactament amb la certesa de què passarà".

 

Retard en la planificació i la compra

La incertesa que hi ha encara però està fent que les comandes i les vendes dels llibres de text vagi amb retard. Garrido ha explicat que hi intervé tant el fet que les escoles hagin estat tancades i encara no s'hagi abordat el tema però també que les botigues tampoc havien pogut obrir. En un curs habitual, entre maig i juny els editors comencen a servir comandes i els pares comencen a comprar els llibres un cop finalitza el curs escolar. Ara, els editors preveuen que tot s'endarrereixi i que les vendes es concentrin entre l'agost i el setembre.

De fet, ells també s'han hagut d'adaptar i aquesta tasca comercial s'està fent de manera telemàtica, quan tradicionalment es feia de forma presencial en fins a un 90% dels casos.

D'altra banda, Garrido ha explicat que estan en "constant contacte" amb el Departament d'Educació i que s'aniran adaptant al que les autoritats decideixin. Entre d'altres, ha explicat que volen desenvolupar continguts perquè els alumnes puguin "recuperar part del currículum que han pogut perdre" durant aquest curs.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats