Lleida
7/16° C (sol)
97% 26 km/h

14 desembre 2019


Els fallaires del Pirineu acorden constituir un comitè internacional per preservar l'essència de la festaLa Coordinadora de les Festes del Foc estarà formada per un total de 21 membre de Catalunya, Aragó, Andorra i França


La comunitat de fallaires del Pirineu va acordar en una reunió celebrada ahir a la Pobla de Segur constituir una Coordinadora de les Festes del Foc amb l’objectiu de mantenir els orígens i l’essència de la festa. La formaran set membres de Catalunya i l’Aragó, és a dir, un membre per comarca fallaire més un representant de l’Associació de Municipis Fallaires. 

A aquests s’hi sumaran set membres d’Andorra i uns altres set de França. La directora de la Càtedra d’Educació i Patrimoni Immaterials dels Pirineus de la Universitat de Lleida i fallaire, Sofia Isus, va remarcar la importància d’aquesta Coordinadora per evitar que la festa “mori d’èxit”. Aquest va ser el tema central que es va tractar a la desena Trobada Internacional de Fallaires del Pirineu que va tenir lloc a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) en la que van participar una cinquantena de representants de vint pobles de Catalunya, l’Aragó, Andorra i, per primer cop, també de França. 

El reconeixement per part de la UNESCO de les Festes del Foc als Pirineus com a patrimoni de la humanitat l’any 2015 va suposar un impuls per a la valorització de la festa de les Falles, Haros, Halhas i Brandons. Aquest reconeixement ha fet que en els darrers anys nombrosos pobles recuperin o introdueixin aquesta tradició als seus calendaris. 

Concretament, pel reconeixement de la UNESCO, l’any 2015, hi havia 64 pobles inscrits mentre que en l’actualitat n’hi ha 94. En aquest sentit, una de les feines de la Coordinadora de les Festes del Foc serà la de decidir qui pot formar part d’aquest reconeixement de la UNESCO. “No es pot dir falles a tot el que es fa, hi ha d’haver criteris” va explicar Sofia Isus, que va remarcar la necessitat d’organització de la comunitat fallaire perquè la festa de les falles “no es banalitzi” degut al turisme i, en definitiva, “no mori de l’èxit”. 

La creació d’aquest comitè internacional per salvaguardar la festa de les falles va ser el punt central de la X Trobada Internacional de Fallaires dels Pirineus que es va celebrar a la Pobla de Segur. Al debat hi van participar una cinquantena de representants de vint pobles i es va acordar que la trobada de l’any vinent se celebrarà a Occitània. És la primera vegada que la Pobla de Segur acull la trobada, que va ser organitzada per l’associació de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur. 

El seu president, David Garín, va explicar que l’objectiu de la trobada és compartir experiències i “un motiu més de festa per debatre i resoldre dubtes”. L’alcalde del municipi, Marc Baró, es va mostrar “content” de poder acollir la trobada, ja que es tracta d’una festa “molt arrelada i que aglutina la major part del poble”. La X Trobada Internacional de Fallaires del Pirineu va concentrar  les activitats tècniques al matí mentre que al migdia i a la tarda es van concentrar les activitats lúdiques. El dinar popular va reunir unes 200 persones i el programa es va completar amb la conferència ‘Cap a la salvaguarda de les Festes del Foc’ a càrrec de Joan Reguant, una cercavila i el ball de fi de festa.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats

Amb el suport de: