Lleida
6/15° C (sol)
97% 26 km/hEls geòlegs desaconsellen reobrir l’accés a Mont-rebei per Corçà en constatar un altre punt inestableAra s’haurà d’estudiar com sanejar la zona afectada del congost


Els geòlegs que han analitzat el camí del Congost de Mont-rebei, a la zona de Corçà, afectat aquest cap de setmana per una esllavissada conclouen que caldrà “sanejar un segon bloc que és inestable” per poder “reparar el camí”. 

Segons van confirmar fonts de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya a LA MAÑANA, el bloc que es va desprendre “era de vuit metres cúbics” i “s’ha constatat que hi ha un altre boc, a prop, que és inestable”, amb la qual cosa, els experts aconsellen “sanejar el segon bloc” per poder millorar el camí d’accés al congost. La manera en què es sanejarà el bloc, però, s’haurà de detallar amb un altre estudi per concretar-ne les tècniques.

Aquest camí s’ubica a l’accés de Corçà, el qual va ser tallat després que hi hagués un despreniment. Ara, amb les conclusions fetes, haurà de ser l’ajuntament d’Àger qui en decideixi l’obertura, perquè n’és l’ens titular. De moment, el consistori no ha rebut encara l’informe, que va demanar ell mateix, però un cop el rebin “haurem de mirar què es detalla i buscar una empresa per fer-ho”, segons va explicar l’alcaldessa, Mireia Burgués en aquest diari. Així mateix Burgués va afirmar que el més probable “és que s’hagi de trencar el bloc” i, per això, “encara no hi ha previsió per reobrir l’accés”. 

carreteres tallades

D’altra banda, cal recordar que la carretera LV-9124, a Sant Esteve de la Sarga continuarà tancada fins al set de febrer per garantir la seguretat. És un tram de tres quilòmetres que uneixen els pobles de Guàrdia de Noguera, Moror i Sant Esteve de la Sarga. Aquesta decisió es va prendre des de la Diputació de Lleida, ens titular de la via. A hores d’ara, doncs, els accessos al congost romanen tancats. 

Reobren la carretera d’Hortoneda en fer caure la pedra de 90 tones

Els veïns d’Hortoneda, al Pallars Jussà, van poder sortir ahir del poble, després que durant aquest dimarts es fes caure la pedra, de més de 90 tones, que estava inestable i amenaçava de precipitar-se a la carretera. Els operaris, gràcies a un sistema d’airbag, van fer moure la roca, que es va precipitar al costat de la carretera. Una màquina va netejar el fang que s’havia acumulat a la via i es va donar pas alternatiu per circular per aquesta via, a l’espera de decidir què es fa amb la pedra, que ara ocupa l’altra meitat de la calçada. 

L’alcalde del municipi de Conca de Dalt, Martí Cardona, va recordar que la vintena de veïns d’Hortoneda portaven des del diumenge incomunicats. En aquest sentit, l’única sortida que tenien la vintena de veïns d’Hortoneda era a través d’una pista forestal que les nevades dels darrers dies havien deixat impracticables. Aquests veïns tampoc tenen cobertura de telefonia mòbil. 

Cardona va aprofitar per lamentar la manca de finançament per reparar les vies locals i va reclamar que administracions superiors com la Diputació o la Generalitat se’n facin càrrec. L’alcalde va afegir que ajuntaments petits com el de Conca de Dalt no poden finançar la reparació de tots els quilòmetres de carreteres. 

Es manté el pas alternatiu a l’N-260, al pas pel Pont de Bar, habilitat des de dijous

La circulació per la carretera N-260 al seu pas per Pont de Bar continua fent-se amb pas alternatiu després que la via, eix principal de comunicació entre les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya, es va haver de tallar dijous passat arran d’una esllavissada de roques i terra, produïda per les precipitacions registrades a la zona durant el temporal Glòria. Dotze hores després, s’hi va habilitar en un dels carrils un pas alternatiu regulat per semàfors, mentre es treballa en l’estabilització del talús on havien tingut lloc els despreniments. Cal recordar que, al seu moment, d’entre els afectats, hi va haver una seixantena d’estudiants de diversos municipis de la Cerdanya, que utilitzen el transport escolar per desplaçar-se a la Seu d’Urgell, que van haver de tornar a casa amb un tomb de més hora i mitja.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats