Lleida
18-24° C (pluja)
97% 26 km/h


Els pagesos volen recuperar els joves estudiants per collir fruitaASAJA fa una “prova pilot” perquè el jovent torni al camp


Els pagesos animen els estudiants de Lleida a treballar en la campanya de la fruita i així recuperar una tradició que es va truncar en els anys 90 del passat segle. Fins als anys 90, molts joves dedicaven l’estiu a collir fruita per finançar els seus estudis, sobretot universitaris. Després, una certa bonança econòmica i la reforma educativa van provocar que els estudiants deixessin de treballar al camp, donant pas a l’arribada massiva de temporers immigrants.

Després de 30 anys, el sindicat ASAJA ha promogut aquesta temporada una “prova pilot” i ha donat feina a dues colles d’estudiants de tot just 18 anys. “És una experiència que estem provant i que, d’entrada, ha creat força expectació entre els pagesos”, segons va explicar Pere Roqué, president d’ASAJA. Una de les colles va començar a recollir nectarina fa uns dies a la partida de Copa d’Or de l’Horta i, segons el pagès Adrià Huguet, “els nois estan responent bé”. Els estudiants, per la seva banda, estan satisfets, tot i que van començar a treballar en plena onada de calor. Aquests joves volen, en algun cas, finançar-se el carnet de conduir o ajudar els seus pares a pagar les taxes de la Universitat.

Roqué va defensar un tipus de treball que no és tan dur com sembla, que es pot realitzar prop de la ciutat, a l’Horta, i que està ben pagat en relació amb altres ocupacions de temporada per a joves. A més, la formació laboral la fa el propi agricultor que, almenys en el cas d’Huguet, té una cura especial pels seus temporers joves. El president d’ASAJA considera molt positiu que el jovent de Lleida torni a interessar-se per un treball que, tot i la crisi que pateix, està en l’ADN de la gent de Ponent. Segons ell, els joves haurien de valorar més aquesta sortida laboral d’estiu i animar-se a provar-la. A Lleida treballen 24.000 temporers a la fruita, que generen més de 200 milions d’euros de negoci, segons Roqué.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats