Lleida
20/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Els trasplantaments de cèl·lules mare de la sang van créixer un 2% el 2019La Fundació Josep Carreras remarca que l'activitat del banc de medul·la òssia ha augmentat un 50% en deu anys


Els trasplantaments de cèl·lules mare de la sang a l'estat espanyol van augmentar durant el 2019 un 2% respecte el 2018. Al llarg de l’any passat, es van fer 3.444 trasplantaments de progenitors hematopoètics (TPH) --o de cèl·lules mare de la sang--, dins dels quals s’inclouen medul·la òssia, sang perifèrica i cordó umbilical. D’aquests trasplantaments, 2.146 eren del mateix pacient, mentre que 1.298 van ser obtinguts d’un donant. Aquestes xifres insisteixen en el creixement sostingut d’aquesta tècnica terapèutica, ja que suposen un augment del 2 % de trasplantaments respecte al 2018.

Espanya disposa de 64.662 unitats de sang de cordó umbilical (SCU), un 8 % de totes les emmagatzemades al món (790.000). Es tracta del registre més important d’Europa i del tercer del món, per darrere dels Estats Units i Taiwan. El 2019 es van enviar 122 unitats de SCU per a trasplantament, set per a pacients de l'estat i 115 per a estrangers. En 19 casos de trasplantament no familiar es va emprar sang de cordó umbilical de donants altruistes. Aquesta activitat s’ha anat reduint pel desenvolupament d’altres tipus de trasplantament.

Les dades del Registre de Donants de Medul·la Òssia (REDMO), gestionat per la Fundació Josep Carreras, i l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), que s’han publicat aquesta setmana, també subratllen que l’activitat de TPH no ha deixat d’augmentar, amb un increment del 50% en l’última dècada. Els que més s’han incrementat han estat els trasplantaments al·logènics (provinents d’un donant), en un 60%, i els de donants no emparentats, en un 76%, com a resultat de l’ampli desenvolupament d’aquesta opció de tractament. Per això, gràcies a totes aquestes opcions de donació, es pot concloure que actualment tots els pacients que ho necessiten disposen d’un donant adequat, segons la Fundació Carreras.

Al tancament de l’any, Espanya tenia 420.730 donants inscrits al REDMO. Gràcies a ells, 221 donacions van ser efectives, un 10% més que l’any anterior. Al llarg del 2019, es van incorporar 36.108 nous donants al registre.

 

La mitjana d’edat dels donants és de 34 anys

La mitjana d’edat dels donants disponibles és de 34 anys, i la dels donants incorporats el 2019, de 30 anys. El 53 % dels donants disponibles són menors de 40 anys. Pel que fa al sexe, el 63% del total de donants són dones i dels nous donants del 2019, el 66% també són dones.

Pel que fa a la procedència dels donants no familiars, l’any passat el 24% van procedir del registre espanyol. Aquest increment facilita la logística, millora la sostenibilitat del sistema i és una de les claus que marquen el Pla nacional de medul·la òssia.

 

Espanya, al ‘top’ cinc europeu en donació

Al món ja hi ha més de 36 milions de donants registrats, i Europa, amb prop de 16,5 milions, és el continent amb més cultura de donació de progenitors hematopoètics. En nombres absoluts, Espanya ocupa el cinquè lloc en el rànquing europeu en donants de medul·la òssia, per darrere d’Alemanya, Polònia, Regne Unit i Itàlia. Ha pujat una posició respecte al balanç de l’any anterior.

El 2019 es van activar 869 noves cerques de donants no emparentats per a pacients espanyols. Es van localitzar 1.394 donants compatibles no emparentats per a 757 pacients, fet que suposa gairebé dos donants per a cada pacient. En l’última dècada, el temps mitjà de recerca d’un donant s’ha reduït un 45% i actualment és de 28 dies.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats