Lleida
3/13° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els treballadors d’escombraries de la Noguera s’emplacen ara a ‘lluitar’ amb la vaga indefinidaL’empresa els havia ofert augmentar en 120 euros els sous


La plantilla de recollida de la brossa de la comarca de la Noguera començarà dilluns una vaga indefinida per exigir un conveni col·lectiu que contempli un augment salarial. L’aturada es convoca definitivament després de fer-se dos primers dies de vaga i una altra reunió de mediació. 

A les 11.00 del matí començava una nova reunió per mediar entre les tres parts implicades (l’empresa, Fomento de Construcciones i Contratas, treballadors i Consell Comarcal) i a cap a les 14.00 finalitzava, de nou, sense acord. Segons van explicar fonts de l’empresa, “se’ls hi va fer la millor oferta que teníem, que contemplava un augment salarial de 120 euros per treballador, un fet que s’equipara amb la mitjana de convenis de la resta de comarques”. Però els treballadors no ho van acceptar i es van emplaçar a negociar-ho en una nova assemblea per decidir, finalment, que hi hauria vaga.

La secretària general de la Federació d’Empleats i Empleades Públiques de la UGT, Bea Bonilla, va explicar que haguessin acceptat la proposta si “hi hagués hagut el compromís que el 2022 s’hagués assolit un conveni digne”. Cal recordar que en la reunió de dimecres l’empresa i els treballadors van arribar a un preacord que estipulava “equiparar el conveni que es volia firmar a la mitjana de convenis d’aquest sector a la resta de comarques” i això suposava un “augment progressiu salarial”. Però FCC va exigir que se’n fes càrrec el consell, institució que s’hi va negar perquè el concurs públic establia un plec de condicions que contemplaven un “preu tancat, que en dificultava la revisió salarial, i que, en tot cas, si s’havia de fer un augment de sou l’havia d’assumir l’empresa”. 

Tanmateix, fonts dels treballadors van afirmar que el consell hauria posat com a condició per acceptar fer-se càrrec de la pujada salarial que “l’empresa renunciés al benefici que li correspon per aquesta partida, que oscil·la entre un 3 i un 4%” però la institució s’hi va continuar oposant després que l’empresa acceptés i hi renunciés. 

Per la seva banda, el grup de Junts al consell va demanar a l’equip de govern que “es mantingui ferm i no accepti peticions de l’empresa, ja que suposaria haver de repercutir el cost entre tots els ajuntaments de la comarca”. Entenen la posició dels treballadors però diuen que la responsabilitat és “únicament de l’empresa FCC”. 

Nova reunió a la seu de Treball per ‘frenar’ l’aturada a partir de dilluns

La reunió que es va celebrar ahir per mediar per la vaga va tenir lloc a la seu de Treball, a Lleida. Després d’unes dues hores negociant, finalment els treballadors no van acceptar la proposta oferta per part de l’empresa FCC. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats