Lleida
3/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/hERC diu que la presidència de la Diputació és “irrenunciable” tot i que sigui fruit d’un “pacte global”Les eleccions de diumenge van convertir ERC en el grup amb més representants


Les eleccions de diumenge van convertir ERC en el grup amb més representants (11) a la Diputació de Lleida i

tot i que la nova corporació podria ser fruit d’un “pacte global” que també tingués en compte Lleida, la direcció d’ERC veu “irrenunciable” tenir la presidència.

El president de la Federació Regional d’ERC, Carles Comes, va explicar ahir que la presidència de la Diputació de Lleida “és irrenunciable”. Ho va dir poques hores després que es confirmés que la formació republicana és la que té més escons (11) a la corporació provincial, tot i que s’ha quedat a només dos representants d’obtenir la majoria absoluta.

Comes es va descartar per presidir l’ens i va explicar que serà a la reunió de la Regional d’ERC de divendres que ve quan es començarà a definir el full de ruta per les properes setmanes. La reunió, va afegir Comes, es farà a Menàrguens. I és que és a la Noguera on la formació ha obtingut un dels millors resultats de la demarcació de Lleida. De fet, és aquest l’únic consell comarcal que a hores d’ara ja s’ha adjudicat a ERC (més informació a la pàgina 6) al tenir-hi majoria absoluta. Per escollir el pròxim president o presidenta de la Diputació, que segurament serà fruit d’un pacte “global” que tindrà en compte el que passi a Lleida ciutat amb Junts per Catalunya, ERC pensa en una alcaldessa o un alcalde que hagi obtingut majoria absoluta. Es tractaria, doncs, d’apostar per algú que tingués resolta la governabilitat al seu municipi.

A l’espera que comencin les negociacions per constituir la nova corporació provincial (Junts per Catalunya valorarà properament la situació que s’obre a partir d’ara) les eleccions municipals de diumenge passat van donar 11 diputats a ERC i 9 representants a Junts per Catalunya (que ara governa l’ens amb 12 diputats). El PSC ha passat de 4 a 3 representants, Cs manté el diputat que ja tenia mentre que el Comú entra per primera vegada a l’ens provincial amb un representant. Ni PP ni CUP han aconseguit aquesta vegada representació a al Diputació de Lleida. Els tres representants que ha perdut Junts per Catalunya (CiU el 2015) són els del partit judicial de Borges, Sort i Tremp.

Amb el resultat d’aquest diumenge tot apunta que els republicans podran tornar a governar la Diputació de Lleida per segona vegada, ja que el 2007 ERC va obtenir la presidència, amb Jaume Gilabert al capdavant, després de pactar amb el PSC.

En qualsevol cas els pactes també seran necessaris per elegir els governs de les altres tres diputacions catalanes. A Barcelona el PSC i ERC han empatat amb 16 diputats mentre que Junts ha perdut la meitat de representants que tenia CiU i es queda amb 7. Junts per Catalunya també ha perdut la majoria absoluta que tenia a la Diputació de Girona i li caldrà pactar per revalidar el Govern, de la mateixa manera que ho haurà de fer ERC a Tarragona, on és la primera força tot i que caldrà veure si Junts per Catalunya i el PSC reediten el pacte de govern que tenien fins ara.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats