Lleida
3/17° C (sol)
97% 26 km/hEspanya ofereix els ports de Maó i Mallorca a l’Open Arms, que insisteix en atracar a LampedusaL’ONG de Badalona alerta que la situació és crítica i avisa que Europa i Salvini serien responsables “si passés el pitjor”


La incertesa envolta la sort de l’Open Arms, que segueix esperant al costat de Lampedusa (Itàlia) poder desembarcar a 107 migrants, després d’haver rebutjat la possibilitat de navegar fins al port espanyol d’Algesires (sud) per les condicions “crítiques” que es viuen a bord. Tot i això a darrera hora de la nit va transcendir que el Govern d’Espanya en funcions ha ofert ara a l’Open Arms atracar als ports de Mallorca o Maó com alternativa a Algesires, una proposta que la presidenta Balear, Francina Armengol, hauria acceptat i a l’hora de tancar aquesta edició s’estava a l’espera de la resposta.

“Es va enviar una sol·licitud urgent per ingressar al port de Lampedusa i desembarcar a les 107 persones a bord durant 17 dies. Les seves condicions psicofísiques són crítiques, la seva seguretat està en risc. Si passa el pitjor, Europa i Salvini seran responsables”, va tuitejar l’ONG abans de saber-se la darrera oferta espanyola d’atracar al port més proper que trobi en la seva ruta cap a Espanya. Es confirmava així que l’Open Arms considera “inviable” navegar fins a Algesires (entre cinc i set dies) en l’estat actual, per estar massa lluny i per la tensió que es viu a bord després de 17 dies amb els rescatats amuntegats.

“Hem rebutjat l’oferta d’anar a Algesires perquè les persones que portem a bord han de ser desembarcades de forma immediata. Portem 17 dies, hi ha una resolució judicial (italiana) que ho diu i aquestes persones no poden seguir a bord de l’Open Arms i menys els cinc o sis dies de travessa que suposaria arribar fins a Algesires”, va dir una portaveu de l’ONG.

Per la seva banda, les autoritats franceses es van comprometre a acollir a 40 de les persones rescatades un cop l’Open Arms arribi a port, segons fonts d’Interior. Diversos dels rescatats es van llançar al mar per intentar arribar nedant a Lampedusa, a uns 150 metres des que divendres va entrar en aigües territorials italianes després de l’autorització d’un tribunal que va tombar el veto im-

posat pel ministre de l’Interior, l’ultradretà Matteo Salvini. Una mostra de la desesperació que es viu a bord després de 17 dies amuntegats a la coberta del vaixell. Camps va descriure una situació explosiva i desesperada, amb “baralles, pànic, crisi d’ansietat”, i es va preguntar si “calen morts” perquè es resolgui el bloqueig. Salvini, que s’ha mantingut ferm en la seva postura al llarg de tota la crisi, es va escandalitzar pel rebuig de l’ONG. “Increïble i inacceptable, organitzen creuers turístics i decideixen on desembarcar? No em rendeixo, Itàlia ja no és el camp de refugiats a Europa”, va dir a Twitter. Abans, s’havia mostrat exultant per haver obligat a Espanya a reaccionar: “Espanya obre les ports als immigrants de l’ONG Open Arms. Bé! El que la segueix l’aconsegueix”.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats