Lleida
1/17° C (sol)
97% 26 km/hEspanya veta la participació de Catalunya en un programa de l'OCDE sobre sostenibilitatEl ministeri es nega a parlar amb el delegat a París i veta al Govern perquè no té "un mecanisme de coordinació territorial" sobre la política de les jornades


Espanya ha vetat la participació del Govern en un programa de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) sobre l'Agenda 2030 en l'àmbit local i regional. La delegació de la Generalitat a França va rebre una invitació per sumar-se a la iniciativa per part de l'OCDE, però el Ministeri d'Exteriors s'hi va oposar perquè no ha establert encara "un mecanisme de coordinació territorial" sobre aquesta política de sostenibilitat", segons una correspondència amb el departament d'Acció Exterior avançada pel diari 'Ara' i a la que també ha pogut tenir accés l'ACN.

Després de ser convidada a la iniciativa d'intercanvi de bones pràctiques per implementar els objectius de desenvolupament sostenible de l'ONU a escala subestatal, la delegació catalana a París va demanar una reunió amb l'ambaixador espanyol davant l'OCDE per comunicar la invitació, però aquest s'hi va negar pel recurs del govern espanyol contra la reobertura de les seus catalanes.

"No tindria molt sentit que jo em reunís amb vostè com a cap d'una delegació que ha sigut recorreguda pel govern que represento", assegura Manuel Escudero al delegat Daniel Camós a finals de juliol. El ministeri d'Exteriors va recórrer la reobertura de les delegacions perquè considera que la Generalitat ho havia d'haver comunicat prèviament.

Davant la negativa, el departament d'Exteriors es va posar en contacte amb el ministeri que dirigeix l'encara ministre Josep Borrell per queixar-se. A meitats de setembre, el secretari general tècnic, José Maria Muriel Palomino, va respondre que, "malgrat ser una proposta d'interès", la participació de Catalunya en aquest programa era "prematura" perquè en l'àmbit estatal encara no s'havia "completat el desenvolupament" de l'Agenda 2030.

"Els objectius del programa de l'OCDE (...) requereixen un desenvolupament de la coordinació multinivell a escala nacional que encara no s'ha assolit", afirmava.

Iniciativa de l'OCDE

Des de l'OCDE, organització formada per 36 països desenvolupats, veuen "insòlita" la reacció de l'estat espanyol, però no s'oposen a la decisió de Madrid, segons fonts del departament.

Aquest programa per a ciutats i regions compta amb la participació, per exemple, de Flandes, Bonn o Moscou, entre d'altres entitats de l'Amèrica Llatina, Àsia, i Europa.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats