Lleida
18-24° C (pluja)
97% 26 km/h


Esquerra vol que els grups polítics de la Diputació de Lleida debatin sobre la presència de Reñé a la comissió BoreasEls republicans han presentat una moció que es discutirà en el ple de la corporació de la setmana que ve


El grup d'Esquerra Republicana de Catalunya a la Diputació de Lleida ha presentat una moció que proposa que el ple de la corporació es manifesti sobre la idoneïtat que el diputat i expresident de l'ens provincial Joan Reñé participi en la comissió informativa sobre el cas Boreas, en el qual hi està afectat. D'aquesta manera, la formació vol donar resposta als arguments exposats aquest dijous per part del PDeCAT, on s'afirma que l'implicat té dret a ser membre perquè ho va demanar "explícitament" en el ple del 31 de gener passat i "ningú va oposar-s'hi". En aquest sentit, els republicans asseguren que en aquella sessió es va aprovar la creació de la comissió però no es va votar la seva composició.

El portaveu d’ERC a la Diputació, Jaume Gilabert, ha manifestat que, d'acord amb el reglament de la corporació provincial, els partits polítics estan representats a totes les comissions seguint la

proporcionalitat de les seves formacions i ha volgut deixar clar que "són els mateixos grups qui nomenen els membres que en formaran part". En aquest sentit, ha afegit que cal "garantir un bon funcionament i una tasca efectiva de les administracions públiques, per la qual cosa és imprescindible actuar amb absoluta transparència". 

Per a Gilabert, en la proposta de composició de la comissió Boreas "aquest principi es veu condicionat per la presència d'una persona implicada en el cas, fet que també posa en perill la imparcialitat, la independència i la neutralitat de la comissió". Per aquest motiu, considera que "per garantir un marc de convivència més democràtic, és imprescindible dur a terme un exercici ètic des dels estaments polítics i des de totes les administracions". 

Gilabert ha insistit en què "l'ètica i la política han de constituir un binomi estret i permanent" i ha afirmat: "Tot i respectant tots els principis de presumpció d'innocència, considerem que no és idoni que un diputat afectat pel cas Boreas formi part de la comissió sobre el mateix cas, per la qual cosa, proposem al ple decidir sobre aquest tema".

Per la seva banda, el grup del PDeCAT a la Diputació de Lleida ha acordat aquest dijous mantenir Reñé en la comissió tot i que la primera de les reunions previstes, dilluns passat, es va posposar arran de les crítiques d'ERC, PSC i la CUP. Des de la formació consideren que la seva exclusió no està justificada perquè ''no té cap possibilitat d'incidir-hi'', ja que, afegeixen, l'òrgan té un caràcter ''únicament informatiu''. Així mateix, avisen als grups de l'oposició que si volen ''trencar'' la comissió, demostraran que només ha estat impulsada amb ''finalitat partidista i política''.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats